ШИПТАРИ ПРЕУЗИМАЈУ СЕВЕРНУ МАКЕДОНИЈУ! Албански језик и на полицијским униформама!

1
(Фото: EPA/ GEORGI LICOVSKI)

Министар унутрашњих послова Северне Македоније Агим Нухио данас је на свом фејсбук профилу објавио фотографију на којој се види нови амблем македонске полиције исписан и на албанском језику.

На униформи македонске полиције до сада су били коришћени само македонски језик и ћирилично писмо, као и исписано на енглеском језику „полис“.
Данас је министар Нухиу потписао нове нормативне акте за амблеме полицијских униформи и на албанском језику.

– Потписали смо нормативне акте за амблеме полицијских униформи и на албанском језику. Саобраћајној полицији, граничној, хеликоптерској јединици за полицијска задужења, јединици за специјална задужења – навео је Нухиу.

Nënshkruam aktet normative për emblemat e uniformave të policisë edhe në shqip (Policia e trafikut, Policia kufitare, Njësiti i helikopterëve për detyra policore, Njësiti për detyra të posaçme,… )!

Gepostet von Agim Nuhiu am Montag, 10. August 2020

Македонски МУП након фејсбук објаве Нухиуа о увођењу двојезичних информи за полицију саопштило је да је реч о законској обавези коју министарство мора да реализује.
– У Закону за коришчење језика у Северној Македонији у члану један је утврђено да на целој територији Републике Северне Македоније и у њеним међународним односима службен језик је македонски језик и његово ћирилско писмо. У наставку истог члана утврђује се да је други језик, онај који говоре најмање 20 одсто грађана (албански језик) такође службен језик, као и његово писмо, у складу са овим законом – наводи се у саопштењу МУП.

У складу са чланом осам став три наведеног закона наглашава се да униформа полиције, ватрогасаца, здравља у Скопљу и у општинама у којима најмање 20 одсто од грађана говоре службени језик различит од македонско језика, написани су на македонском језику и његовог ћирилског писма, као и на језику који говоре најмање 20 одсто грађана Северне Македоније и његовог писма.Танјуг

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.