НОВО АМЕРИЧКО НАОРУЖАЊЕ ЗА НАШЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ: Војска Албаније купује шест РКЈУ-20Б „Пуме“ и комплетну опрему за извиђање

0
РКЈУ-20Б Пума (Фото: army.mil)

Албанија планира куповину шест малих америчких дронова РКЈУ-20Б Пума (RQ) и припадујуће опреме за извиђање. Летелице се лансирају “из руке” и користе се за извиђање у пешадији, специјалним јединицама и морнарици.

Летелице РКЈУ-20Б производи америчка компанија Аеровајронмент. Систем је састављен од дронова, земаљске станице за пријем података и опреме која се поставља на летелицу за извиђање, надзор и проналажење мета.

Сличан мали дрон, израелски Скајларк користе војске Хрватске, Мађарске и Северне Македоније.

РКЈУ-20 Пума је летелица новије генерације. Тежак је до 6,3 килограма. Лети брзином до 85 км/ч. Највећа удаљеност од земаљске станице за контролу летелице и пријем података је 20 километара, а са јачом антеном и 60 км.
У ваздуху може да проведе 3 сата на максималној висини од 150 метара. Поседује инерцијалну и ГПС навигацију. Ради на температурама од минус 29 до плус 49 степени Целзијуса, трпи брзину ветра од 46 км/ч, водоотпоран је и може да ради при јаком пљуску.

Произвођач Аеровајронмент послао је званичан захтев за склапање уговора Команди за уговарање Копнене војске САД, која је надлежна за издавање дозволе за извоз ове врсте војне опреме.

Опрема која је део уговора између албанске војске и произвођача подразумева 6 дронова, три дигитална линка за пренос информација, 6 комплета резервних делова, 7 комплета опреме и софтвера за извиђање, надзор и проналажење мета, као и уговор о логистичкој подршци у трајању од две године.
Очекује се да уговор добије зелено светло од америчких институција до краја 2020. године, са роком испоруке од две године, односно до краја 2022. године.

Првенствена намена дронова биће у морнарици, пешадијским, извиђачким и специјалним јединицама албанске војске.

Пума је настала по захтеву Команде за специјалне операције Војске САД, али га сада користи цела америчка војска, на копну и мору. Употребљавају га и Велика Британија, Немачка, Белгија, Летонија, Естонија и Египат углавном за специјалне или мултинационалне операције.balkansec.net

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.