ПРЕДСЕДНИК СИНДИКАТА ЛЕКАРА СКУПИО ХРАБРОСТИ И РЕКАО: Имам проверене податке! Власт кривотвори документацију о епидемији!

0
Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије др Раде Панић (Фото: Јутјуб)

Власт зна да мора да уништи документацију, јер једино тако може да покрије све пропусте који су учињени током епидемије коронавируса у Србији, тврди председник Синдиката лекара и фармацеута Србије др Раде Панић.

Панић додаје да има проверене податке да се у Клиничко – болничком центру „Др Драгиша Мишовић“ не потписују отпусне листе.

– То је доказ да је власт спремна да кривотвори документа и да их уништи, јер се онда губи могућност тужби. И не само у овом центру, већ ту праксу полако преузимају и други. Ако документ није валидан и не признаје га суд, дела и нема.

Он додаје да је то врло опасно, јер полиција, тужилаштво и суд не реагују и не раде свој посао.
– Зато је притисак на запослене у здравству још израженији. Ипак, трагови остају и једнога дана када се све буде испитивало, доћи ће се до истине и о броју заражених и преминулих, за које са сигурношћу могу да кажем да је много већи од оног који нам се пласира. Споран је тендер који је расписала Влада Републике Србије, а којим је посао да се направи нов систем за податке дат брату члану Кризног штаба др Дарији Кисић тепавчевић, јер програм већ постоји и зове се ИЗИС и само је требало додати ставку за ковид -19. Оно што је можда корак напред у смањењу манипуација са бројевима заражених и преминулих је да се извршио велики притисак и да је почео да ради програм „Софија“ који би требало да среди те податке, односно одвоји резултате ПЦР тестова од брзих тестова и ретестова и смањи могућност манипулација.

По његовим речима доказ да власт манипулише бројкама је и покушај централизације пружања информација грађана, који је пропао и који није имао законских основа, посебно због Закона о заразним болестима.
– Уместо да се јавност обавести о стварном стању, подаци се намештају. Имамо пример колеге из врањског Института за јавно здравље којем је забрањено да као епидемиолог даје информације и којег је у једном тренутку заменио неко други. Због свега што се дешава отворено писмо лекара који су се окупили у, да кажемо групи, „Уједињени против ковида“ је веома важно. Захтеви су јасни и тражи се одговорност оних који су у Кризном штабу, који је споран. Многе колеге који су потписници су нервозни, јер су месецима у првим редовима у ковид болницама, али ради се на формирању удружења и прикупљања података, како би се направила стратегија како даље. Прави се прича да то буде зачетак промене здравственог система – додаје др Панић који је и један од лекара који су потписали ово отворено писмо.

То писмо је заправо израз негодовања због колапса који се крио и заташкавао.

– Око епидемије, која је стварна, направљен је зачаран круг у којем се праве информације губе, као и да је 30 лекара и стоматолога преминуло од којих је 25 директно повезано са ковидом само зато што нису имали адекватну опрему и заштиту. Они су буквално бачени у епицентар епидемије. Примера за то је нажалост много и бојим се, биће их још – закључио је др Панић.Директно

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.