Kако да направите мед од чуваркуће и њиме излечите цело тело: Од болова у уху па до анемије!

0

(Фото: Shutterstok)

Отпорност чуваркуће најбоље описује њено латинско име Семпервивум, што у преводу значи “увек жива”.

Чуваркућа расте од Марока до Ирана, кроз планине Пиринејског полуострва, Алпа, Kарпата, Балкана, Турске и Kавказа. На нашим подручјима чешће служи као украсна него лековита биљка.

Неки од нас можда је се сећају и као биљку с којом су вам у детињству лечили болове у уху.

Састав и лековито деловање чуваркуће




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чуваркућа садржи танин, биљну слуз, масно уље, смолу, калцијев малат, мрављу и јабучну киселину. Модерна су истраживања потврдила да поседује врло вредне киселине, флавоноиде и угљикохидрате.

У народној медицини користи се због својих антиупалних, адстрингентних и диуретичких својстава. Примјењује се у облику сока, облога, масти, тинктуре или чаја.

Најбољи природни лек за ухобољу




Чуваркућа је стари народни лек за ухобољу, оштећења бубњића и губитак слуха. Њен сок раствара вишак скрућене смоле у уху и уопштено смањује бол.

Многи су се уверили да делује боље него капи из апотеке, а чак је и неки педијатри препоручују за децу. Да би се њоме лечили довољно је истиснути 2 до 3 мл сока из листа, укапати у уво, мало одлежати и након неколико минута пустити да сок исцури ван из уха.

Изванредан лек за кожне болести и ране




Чуваркућа има слично деловање алое вери, која је позната у лечењу различитих кожних тегоба. Ова биљка се сматра једним од најсигурнијих лекова за широк спектар кожних болести. Због антиупалних и антисептичких својстава служи и као одлична прва помоћ код опекотина, убода и угриза, јер пружа брзо олакшање и смирење. Проблематично место једноставно премажите соком чуваркуће или ставите облог од пререзаног листа.

Прочитајте још:  Направите уље од ђумбира - помаже код вироза, стреса...

Сок чуваркуће

Сок чуваркуће садржи полисахариде и антибактеријске спојеве који се успешно боре против бактерија. Помаже и код нервних сметњи, страхова и падавице, те против цријевних паразита. Може се пити или гргљати у случају бронхитиса, гнојне упале зуба, ува и грла. Препоручује се код злоћудног тумора материце и усне шупљине. Пијте три кашике сока на дан или поједите неколико листова ове биљке.

Чуваркућа у меду




Ова смеса успешно лечи миоме и цисте на матерници те проблеме са штитном жлездом. Делује детоксикацијски те се препоручује након неумерености у јелу и пићу. Помијешана с врућом водом, смеса чуваркуће и меда снижава температуру. Самељите 750 г листова чуваркуће и помешајте их с килограмом меда. Узимајте једну кашику ујутро на празан желудац и током дана једну до две кашичице.

Чај од чуваркуће

Чај од чуваркуће изврстан је код обилних менструација, менструалних грчева, пролива и чирева. Kувајте 10 г свеже или 12 г осушене чуваркуће 15 минута у 250 мл воде. Процедите и пустите да се охлади. Ујутро наташте попије чашицу чаја, а након тога сваки сат по једну кашичицу чаја.

Узгој чуваркуће

Чуваркућу је лако узгојити из њених поданака. То је врло отпорна биљка која се може узгајати у теглама или на отвореном. Доступна је у различитим бојама, а нарасте до двадесетак центиметара. Где год да је посадите нећете погрешити. Имаћете леп украс, а уз то и лек надохват руке. Занимљиво је да чуваркућа делује и након замрзавања. То је логична последица њене високе толеранције на хладноћу и способности преживљавања у зимским условима. Бере се од марта до октобра, а ако је у тегли онда и током читаве године. Труднице и дојиље требају избегавати чуваркућу.

Прочитајте још:  СУПЕР БРЗЕ: Макароне са млевеним месом из рерне за 15 минута



alternativa-za-vas.com

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *