НАЈАВИЛИ САНКЦИЈЕ! ЕУ не признаје изборе у Белорусији

2

Александар Лукашенко (Фото: president.gov.by)

Министри спољних послова Европске уније сложили су се да ц́е Белорусију санкционисати због “изборне преваре” и жестоког одговора полиције на протесте, а задатак је бриселске бирократије да састави црну листу званичника у Минску.

– Не можемо занемарити чињенице изборних превара и употребе силе – изјавио је пољски министар спољних послова Јацек Чапутович након конференцијског позива 27 министара вањских послова ЕУ у петак. Додао је да је јединица за спољну политику ЕУ добила задатак да састави листу званичника које ће бити санкционисане.




Масовни протести почели су убрзо након председничких избора прошле недеље, које је садашњи председник Александар Лукашенко победио у клизишту, према званичним резултатима. Хиљаде су ухапшене, а две особе су погинуле у пет дана немира, а вирални видео снимци приказују како полицијска управа брутално растјерује демонстранте који позивају на промену режима.

Уочи министарске телеконференције, председница Европске комисије Урсула вон дер Леиен позвала је на “додатне санкције против оних који су прекршили демократске вредности или злоупотребили људска права“ у Белорусији и изразила уверење да ће министри спољних послова “показати нашу снажну подршку правима људи у Бјелорусија до темељних слобода и демократије.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Опозициона кандидаткиња Светлана Тикхановскаиа, која је побегла у Литванију након што су белоруске безбедносне службе рекли да су пресреле заверу за атентат на њу, позвала је на мир на улицама – али инсистирала је на томе да су избори намештени. Лукашенко тврди да је пребројавање гласова било фер.



Ало

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “НАЈАВИЛИ САНКЦИЈЕ! ЕУ не признаје изборе у Белорусији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *