ТРЕСЕ СЕ ЗЕМЉА ИСПОД СВЕТИЊЕ: Шиптари кренули у напад на сведока њихових злодела! (ВИДЕО)

2
еулекс

Манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Локалне власти у Дечанима, уз подршку надлежних у Приштини, кренуле су ових дана са интензивним радовима унутар заштићене зоне манастира Високи Дечани, упркос врло експлицитној забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене зоне у тзв. косовском закону о Специјалним зонама, саопштила је синоћ Епархија рашко-призренска. Тим поводом реаговало је Министарство културе и информисања и најоштрије осудило такав поступак. Како додају, упућена је и протестна нота UNESCO-у и затражена је хитна реакција као и то да се заштити објекат светске културне баштине.

У саопштењу епархије се наводи да унутар заштићене зоне тренутно активно раде тешке машине (багери, ровокопаци, ваљак), да се постојећа подзида уклања и гради нова, а пут знатно проширује. Теретни камиони градевинске фирме “ика” активно довозе крупни шљунак, који багери распоредују по путу, а ваљак поравнава. Пут се проширује за још пар метара од досадашње ширине, у рангу магистралног пута прве категорије.

Како се наводи у саопштењу, недвосмислен став Савета за имплементацију овог закона и става међународних представника на Косову је да је градња магистралног пута Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира противзаконит акт.




Епархија наводи и да се постављају широке цеви за дренажу на неколико места, а због проласка великог броја тешких грађевинских возила свакодневно већ су могућа статичка оштецења на самој цркви из 14. века и манастирским објектима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Епархија наводи да о овим радовима није обавештена ни Комисија за заштицене зоне, ни међународни представници, као ни манастир Високи Дечани.

– Овакво понашање косовских институција јасно показује не само неспремност институција у Приштини да заштите овај знацајни манастир и споменик светске културне баштине, већ отворено кршење постојећих косовских закона на штету угрожавања природне околине око манастира, што це имати несагледиве последице – наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  Српска ће понудити ФБиХ мирно раздруживање уколико се настави антидејтонско деловање

Указује се да ово није једини слуцај кршења закона и судских одлука на Косову на штету манастира Дечани, јер општинске власти већ више од цетири године одбијају да изврше одлуку Уставног суда у Приштини којом се гарантују имовинска права манастира.




– Овакво отворено непријатељско понашање и уништавање природне околине око манастира од стране косовских институција представља несумњив показатељ крајње угрожености српске верске и културне баштине на овом простору – наводе Епархија и манастир.

Подсећају да је став медународних институција и Савета за имплементацију зона да се заврши раније запоцета заобилазница око заштићене зоне и тиме избегне штета која се тренутно прави.

Епархија Рашко-призренска најављује да ће о свему још једном обавестити све међународне представнике у Приштини и иностранству и апелује да се са радовима хитно престане.

Министарство хитно упутило протестну ноту UNESCO-у

– Тим чином још једном се показало да се на територији тзв. Косова не поштују ни међународни закони и уговори ни било који правни акти – упозорава Министарство у саопштењу.




Министарство наводи да је, као што је то чинило у претходним случајевима када је започињана изградња пута кроз зону која је под заштитом Унеска, и данас хитно упутило протестну ноту највишим званичницима те међународне организације.

– У допису који је адресиран на генералну директорку Унеска Одри Азуле, заменика директора за културу Ернеста Отонеа и директорку Унесковог Светског центра за наслеђе Мехтилд Реслер, надлежни се позивају да одмах реагују и заштите објекат културног наслеђа који је део Унескове Листе угрожене светске културне баштине, у складу са принципима заснованим на међународним конвенцијама, посебно на Конвенцији о заштити светске културне и природне баштине, као и на другим релевантним препорукама – истиче Министарство.

Прочитајте још:  Приштина од Запада добила дозволу за – ликвидацију Срба

Канцеларија за КиМ: Води се антихришћанска кампања

Канцеларија за КиМ саопштила је данас да интензивирањем путарских радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани није само симболично нарушен мир православних монаха, већ је и физички угрожен опстанак тог бисера српске и светске културне баштине.




Како се наводи, такво поступање, не само да је противзаконито и по приштинским прописима, већ је део континуиране антихришћанске кампање на Косову и Метохији, која за циљ има брисање и поништавање српског присуства на тим просторима.

Извођење багера и ровокопача у заштићену манастирску зону је плод истог оног менталитета који је навео албанске екстремисте да спале и униште десетине српских цркава у протекле две деценије.

Нека се не чуде у Приштини што никада неће бити примљени у Унеско, јер културна искључивост и немар према непроцењивим споменицима православне вере и хришћанске културе јесте управо оно против чега се Унеско бори, истиче се у саопштењу.

Из Канцеларије поручују да ће Србија предузети све кораке и мере пред надлежним међународним институцијама и организацијама како би осигурала неповредивост права наше цркве на Косову и Метохији и заштиту српске и светске културне баштине од оних који у свом екстремистичком слепилу не маре ни за културу ни за баштину.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ТРЕСЕ СЕ ЗЕМЉА ИСПОД СВЕТИЊЕ: Шиптари кренули у напад на сведока њихових злодела! (ВИДЕО)

  1. Што Министарство не упути жешћу протесну ноту Бриселу и ВашинКтону? ЕУ је еуфорично писала да се Европа родила у Приштини, када су направили ту наказну творевину. Србија треба да запрети војно, односно да прогласи окупацију у Јужној покрајини и да силом ствари доведе у ред.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *