За лед на Гренланду више нема спаса

0

(Фото: REUTERS/Lucas Jackson/File Photo)

Лед на Гренланду отопио се до тачке након које нема повратка, а напори за успоравање глобалног загревања неће га спасити од распадања, показује нова студија истраживача на Државном универзитету у Охају.

“Чак и кад бисмо вратили климу каква је била пре 20 или 30 година, још увек бисмо прилично брзо губили масу”, рекао је један од аутора студије професор Јан Ховат.

Гренландска ледена плоча годишње губи више од 280 милијарди метричких тона леда који се отапа, што је највећи појединачни допринос порасту глобалног нивоа мора, саопштила је водећа ауторка студије Микалеа Кинг.




Она је навела да је губитак леда последњих година тако велики да је довео до мерљивих промена гравитацијског поља изнад Гренланда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Отапање леда на Гренланду доприноси са више од милиметара порасту нивоа мора сваке године и вероватно ће се то додатно погоршавати, пренео је Танјуг.

Аутори су открили да се након 2000. године ледена површина смањила толико брзо да снежне падавине не би могле надокнадити изгубљени лед чак ни кад би се клима променила.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *