У контакту сте са зараженим! Нова апликација у Србији региструје близину позитивних на Ковид 19

0
(Фото: Пиксибај)

Када корисник апликације добије информацију да је позитиван на коронавирус он добија и код који представља псеудоним. Тај код он може да унесе у апликацију и тада се сва лица која је користе, а била су у контакту са њим, обавештавају да су била у близини заражене особе у последњих 15 дана, без откривања идентитета оболелог.

Тако за Спутњик Златко Петровић из службе Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности објашњава функционисање апликације која ће регистровати контакте са особама зараженим вирусом корона, под радним називом Ковтакт (Covtact), коју тренутно развија Канцеларија за ИТ и е-управу Владе Србије.
Нова апликација – аларм за Ковид 19

Апликација ће се преузимати са интернета и користиће се искључиво добровољно и анонимно, а требало би да показује и на ком растојању се корисник налазио од заражене особе, као и то колико времена су били у контакту.

„Другим речима, то би представљало аларм за онога ко има инсталирану апликацију да је у последњих 15 дана био у ризичној ситуацији и да постоји вероватноћа да је заражен, те да би требало да преконтролише своје здравље“, објашњава Петровић.
Наведени начин фунцкионисања апликације који нам је наш саговорник представио је начелан, што значи да коначни детаљи тек треба да буду објављени.

Из Kанцеларије за ИТ и е-управу Владе Србије за Спутњик кажу да ће са техничким детаљима апликације упознати јавност када она буде завршена.

Прво приватност, онда „пуштање у промет“

Петровић каже да су у складу са расположивим информацијама Канцеларији за ИТ скренули пажњу да према Закону о заштити података о личности треба да саставе документ под називом Процена утицаја на заштиту података, чиме би се проверлило колико је апликација ризична по приватност грађана. Тек након тога установиће се да ли ће апликација бити „пуштена у промет“.
„Према Закону јасно треба дефинисати улоге. Ко је ту руковалац података? Ко је прималац података, а ко обрађивач? На који начин би то функционисало? Другим речима, још нисмо добили потпуне информације о функционисању те апликације, али то је нешто што очекујемо“, предочава Петровић.

Ефикасност под знаком питања

Наш саговорник је указао и на то да се такве апликације у Европи користе већ неколико месеци и да су се негде показале ефикасним, а негде проблематичним.

„Негде има мање или више отпора према тим апликацијама. У принципу, ми смо због пандемије тренутно у ситуацији без преседана, тако да ако та апликација може да допринесе да се једна особа не зарази или да на време преконтролише здравље, онда ће оправдати своје постојање“, закључује Петровић.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.