Биљка са невероватним лековитим својствима: Разбија камен у бубрегу, топи килограме и подиже имуните за час!

0

Бели слез (Фото: Shutterstock)

Природа крије најбоље лекове и решења за многе болести. Управо један врло моћан лек је и бели слез. Чај од ове биљке чини чуда за организам и зато се деценијама користи у традиционалној медицини.

Бели слез је вишегодишња ароматична биљка која расте у влажним пределима Европе, Африке и западне Азије.

Чај од белог слеза садржи много лековитих својстава и може да помогне у лечењу разних болести. Листови белог слеза садрже етерична уља, танине, феноле и слуз, док се у корену белог слеза налазе још и кверцетини, авоноиди и шећери.




Најефикаснији је у лечењу уринарних инфекција и разбијању камена у бубрегу. Захваљујући својим антиоксидативним својствима, чај од белог слеза је добар за јачање имунитета и за борбу против вируса и бактерија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, ублажава бол у грлу, иритације и упалу слузокоже уста и ждрела. С обзиром да садржи велике количине биљне слузи, чај од белог слеза је добар лек за суви кашаљ и за друге респираторне проблеме. Има способност да умирује иритирану слузницу и да разграђује секрет који изазива кашљање.

Такође, овај чај је добар за варење и за лечење упала дигестивног тракта. Чај од белог слеза регулише пробаву и убрзава метаболизам. На тај начин, помаже у губитку килограма, а истовремено пружа и осећај ситости.

Доказано је да чај од белог слеза може да лечи и упалу слузокоже желуца, нарочито у комбинацији са камилицом. Такође, може да лечи упалу дебелог црева, дијареју и повраћање.




Може се користити и за спољашњу употребу, у виду облога за лећење чирева на кожи, опекотина и иритираних очију.

Прочитајте још:  Деца и новац: Због чега је важно развијати финансијску писменост још у дечјем узрасту

Kорен белог слеза је најлековитији део биљке, а најбољи чај се прави од корена младе биљке. Након брања требало би га огулити да га не би напале разне гљивице које уништавају лековита дејства. После гуљења се суши и тек онда је спреман за прављење чаја или сирупа.

Припрема чаја:

Чај од слеза се припрема и пије другачије него остали чајеви, јер се погрешном припремом губе лековита својства.

Ово је правилан начин припреме: 2 кашике корена белог слеза прелити с 2,5 дл млаке или хладне воде и оставити барем 1 сат, идеално 2 сата, да би се створило довољно слузи. Након тога мало се загреје, дода мало меда и пије три пута на дан.



najzdravijahrana

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *