Зашто се после ЉУТЕ ХРАНЕ осећамо ОДЛИЧНО? Ово каже НАУКА

0
Љута паприка (Фото: Фото: Пиxабаy)

Постоје, међутим, и они који практично не могу без паприке и чили сосова, толико љутих да од њих обавезно крећу сузе на очи. Због чега онда имамо жељу за укусом који нам, мора се признати, није увек баш пријатан и изазива пожар у нашим устима?

Наука има одговор на ово питање. Љута храна изазива горе описани ефекат јер у себи садржи капсаицин. То је молекул који се налази у љутим папричицама и он директно напада рецепторе бола у нашим устима, који шаљу сигнал мозгу да нам је нешто врело у устима. Наш организам реагује на овај сигнал знојењем, што нам помаже да се охладимо.
Када конзумирамо љуто расте нам крвни притисак!

Када конзумирамо љуто, расте нам крвни притисак, убрзава се срчани ритам и почињемо да убрзано дишемо. Занимљиво је, међутим, да се након овакве интензивне реакције нашег тела, углавном осећамо боље него пре самог оброка. И за овај феномен постоји научно објашњење.

Наиме, бол изазван капсаицином стимулише производњу хемијских супстанци ендорфина и допамина у нашем организму. Њихово лучење смањује бол, али и изазива осећај блажености. То је дакле један од великих разлога због којих се понекад одлучујемо за љуту храну, иако нам она увек не прија током самог оброка.Novosti

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.