Зашто се после ЉУТЕ ХРАНЕ осећамо ОДЛИЧНО? Ово каже НАУКА

0

Љута паприка (Фото: Фото: Пиxабаy)

Постоје, међутим, и они који практично не могу без паприке и чили сосова, толико љутих да од њих обавезно крећу сузе на очи. Због чега онда имамо жељу за укусом који нам, мора се признати, није увек баш пријатан и изазива пожар у нашим устима?

Наука има одговор на ово питање. Љута храна изазива горе описани ефекат јер у себи садржи капсаицин. То је молекул који се налази у љутим папричицама и он директно напада рецепторе бола у нашим устима, који шаљу сигнал мозгу да нам је нешто врело у устима. Наш организам реагује на овај сигнал знојењем, што нам помаже да се охладимо.




Када конзумирамо љуто расте нам крвни притисак!

Када конзумирамо љуто, расте нам крвни притисак, убрзава се срчани ритам и почињемо да убрзано дишемо. Занимљиво је, међутим, да се након овакве интензивне реакције нашег тела, углавном осећамо боље него пре самог оброка. И за овај феномен постоји научно објашњење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наиме, бол изазван капсаицином стимулише производњу хемијских супстанци ендорфина и допамина у нашем организму. Њихово лучење смањује бол, али и изазива осећај блажености. То је дакле један од великих разлога због којих се понекад одлучујемо за љуту храну, иако нам она увек не прија током самог оброка.



Novosti

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *