Пензионери са најнижим пензијама могу бесплатно у бању

0
Бања Ковиљача (Фото Танјуг)

Од данас до 7. септембра пензионери са примањем до 27,7 хиљада динара могу да се пријаве за бесплатну рехабилитацију у некој од 25 бања, наводи се у позиву који је објавио Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање.

Уз домаће пензионере чија пензија не пребацује 27.775 динара право да се јаве за бесплатну бању имају и они који су пензије зарадили комбиновано, применом домаћих прописа и на основу међународних уговора, али да им укупна пензија не прелази предвиђени износ.

Додатни услов за пензионере је да немају друга лична примања, наводи Фонд ПИО.
Уз пријаву подноси се пензијски чек, медицинска документација као и изјава у коју бању желе на десетодневну бесплатну рехабилитацију.

Трошкови превоза у висини цене аутобуске, односно возне карте другог разреда укључени су и износ који покрива Фонд ПИО као и трошкови пута и боравка за пратиоце детета које користи породичну пензију по основу неспособности за самосталан живот и рад, односно пратилаца слепих пензионера који добију рехабилитацију о трошку Фонда.

Фонд плаћа пун пансион и трошкове терапије у бањи а пензионери ће током боравка у бањама бити потпуно медицински збринути, што подразумева лекарски преглед, ЕКГ, лабораторијске анализе, специјалистичке прегледе и визите одељењских лекара.
До 7. септембра пријаве за бесплатну бањску рехабилитацију се подносе удружењима, односно одборима корисника пензија са подручја филијале Фонда на којој корисник има пребивалиште.

Корисници са територије Косова и Метохије са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије те покрајине, пријаве подносе најближој филијали Фонда.

Како је саопштено ранг листа се посебно утврђује за старосне, породичне и инвалидске пензије.

„ На редослед на ранг листи утицаће висина пензије, дужина стажа осигурања, дужина коришћења пензије, остварено право на туђу негу и помоћ и остварено право на породичну пензију за корисника који је то право остварио као дете које није способно за самостални живот и рад”, наводи Фонд ПИО, преноси Танјуг.

Под једнаким условима, предност ће имати старији корисник пензије, а чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење права на бесплатну бањску рехабилитацију.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.