НАЈТАЈНИЈА ОПЕРАЦИЈА ВРС: Овако је Младић намагарчио НАТО

0

Војска Републике Српске (Фото: Јутјуб)

Генерал Ратко Младић и његови сарадници успели су да спрече америчко бомбардовање положаја Војске Републике Српске (ВРС) 1994. године вештим маневром који је убедио стратеге из Вашингтона да ВРС има руски моћни ракетни ситем С-300. Реч је о једној од најбоље осмишљених тајних операција српских снага, која је у потпуности успела и онемогућила акцију “Забрањен лет”, која је подразумевала обарање летелица, авиона, хеликоптера српске армије ако би се усудили да лете изнад територије БиХ без дозволе Алијансе, као и гађање трупа ВРС на земљи.

НАТО је, подсетимо, први пут од оснивања 1949. употребио оружје у оквиру једне мисије, и то крајем фебруара 1994. у БиХ – два америчка ловца Ф-16Ц, који су патролирали зоном забрањеног лета оборили су, без упозорења, четири авиона Ј-21 јастреб ВРС. Страдала су три српска пилота. Већ су била договорена нова дејства, још снажнија, али је НАТО након операције осмишљене у Младићевом штабу стопирао дејства у страху од С-300, све до следеће године, када су Американци већ схватили да су преварени.

Добили на времену

О томе како се све дешавало сведочи шеф прес-службе Главног штаба ВРС и један од најближих Младићевих сарадника пуковник Милован Милутиновић.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Сећам се те седнице Главног штаба. На њој је констатована блиска, непосредна и неизбежна опасност од дејстава НАТО авијације. Када су остали завршили излагање, ја сам рекао генералу Младићу: “Имам решење. Хајде да направимо снимак који би показао да имамо С-300. Док они схвате да то није тачно, ми ћемо добити на времену.” Само ме је зачуђено погледао – прича саговорник.

Прочитајте још:  НАТО наставља са ратним провокацијама: Почиње изградња гигантске војне базе у Румунији

Пуковник даље објашњава како је изведена тајна операција.

– Мада је Младић у први мах сматрао да је то неизводљиво, ја сам му предложио да искористи своје добре везе у Москви. И заиста, Младић је нашао човека тамо, ја не знам ко је то био, па смо послали униформе наше војске које су обукли руски војници и снимили су их и сликали као Србе поред С-300. За све нам је требало двадесетак дана – наводи Милутиновић.

Прво ишао видео

Како каже, направљен је видео у трајању од десетак минута, плус неколико фотографија. Све је изгледало крајње аутентично.




– Војнике су снимили како померају ракете, усмеравају их ка небу и слично. Прво смо то пласирали у ТВ емисији “На бранику отаџбине”. Прилог је трајао 15-20 секунди, али је изазвао огромну узбуну прво у Загребу, онда даље. Страни новинари су похрлили на конференције које смо држали, али сам ја само тврдио да нисам у склопу ПВО и да не знам ништа. Потом смо пласирали слике у тиражну београдску Ревију 92, чији је главни уредник био Душко Миловановић – закључује сарадник генерала Младића.

Милошевић: “Ратко, одакле вам, бре, то”, Младићев одговор: “Па нашло се, шефе”
Те 1994, главни уредник Ревије 92, у којој су пласиране наводне слике српских војника са С-300, био је Душан Миловановић. Ево како се он сећа тих дана:

– Пуковник Милутиновић ме је позвао и рекао да ћу добити ексклузиван текст и фотографије. Појавио се сутрадан Никола Шолаја и донео договорени материјал. Послали смо преко својих канала фотографије у Војску Југославије и отуда добили потврду да је заиста реч о С-300. Дан после објављивања текста настао је хаос. Моју канцеларију данима су опеседали агенти ДБ, тражећи да им кажем ко је доставио податке.

Прочитајте још:  Само Дејо: Бирам да ни сада не ћутим, док се опет прстом упире у погрешна скретања

Како каже Миловановић, управо је време било оно што је требало Младићу.




– Операција НАТО је заустављена. Колико знам, уз Младића и Миловановића, био је укључен и један руски генерал. Ја тада нисам знао да слике нису аутентичне. Пошто су притисци постали исувише јаки, Милошевић је позвао Младића и упитао га имају ли С-300. На то му је Младић узвратио: “Па, нашло се, шефе.” Милошевић га је питао: “Откуд вам, бре, то, шта се заје*авате, бићемо сви у проблему”, а Младић му је узвратио: “Вама прпа, а? Је*и га, кад ви нисте хтели да нам помогнете, ми смо нашли ко хоће.” Агонија је трајала све док Американци разним методама, истрагама, вештачењима нису утврдили да је превара у питању.

Реакције

Љубан Каран , бивши потпуковник КОС

Пропаганда је део сваког рата. НАТО је у ваздуху био надмоћан. Тешко је било организовати одбрану. Младић је знао да НАТО води ратове са нултим губицима и да ће у страху од С-300 и обарања својих авиона да обуставе операцију “Забрањен лет”. Иако смо ми били инфериорни у медијском рату, та битка је успела, наравно, на неко време.

Владимир Лазаревић, пензионисани генерал ВЈ

Сећам се те приче из 1994. у БиХ, где се водио грађански рат. Легитимно је у рату дезинформисати непријатеља, а у овом случају то се показало и као успешна акција јер је НАТО прекинуо операције, што су српске снаге искористиле.



Телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *