Јапански угао: Русија одустаје од злата и окреће се кинеској валути

0

Русија, која је била један од највећих купаца злата, прекинула је куповину тог племенитог метала и окренула се кинеском јуану. Како сматра јапански економски експерт Ито Тојошима, ово је покушај да се обузда Америка, пише лист „Nihon Keizai Shimbun“.

Русија не планира да ризикује, да се у потпуности одрекне долара и да га замени кинеском валутом. Како појашњава експерт, у свету је одавно изгубљено поверење у амерички долар као главну валуту.




Према његовом мишљењу, зато се и појавила идеја „оптималне валутне зоне“, коју је предложио добитник Нобелове награде за економију Роберт Мандел.

Како тврди, у свету који који је подељен није пожељно да једна валута постане светски модел.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




„Зближавање рубље и јуана је интересантна тема. Без обзира на то, Русија се највероватније неће наћи потпуно под заштитом јуана. По свему судећи, то је покушај обуздавања Америке“, закључује експерт.

Настала је „идеја кључне валутне зоне“. На пример, у Северној и Јужној Америци је долар, а у Европи – евро. У Азију су јуан и јен, док је на Блиском Истоку – злато. У Русији је била друга ситуација, није хтела да се окрене ни долару ни евру, зато је Кремљ решио да повећа залихе кинеског јуана, закључује аутор.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *