Аудио књига: Мајор Добривоје Р. Лазаревић: Станите! Пропаде народ српски. (Видео)

1

У месецу септембру 1915. године , аустро-угарска преко владе , понуди Србији , да се откаже даљег ратовања, нудећи јој компензацију као оне у 1870. год, дакле Босну и Херцеговину и још 200.000.000 франака, ако би ова остала у пријатељском неутралитету са њом.

Све несреће народа српског биле би спречене, само да је Србија, односно њена влада на челу са Kарађорђевићима и Пашићем – пристала на ову понуду.

Писмо Мајора Добривоја Р. Лазаревића Србима и српској опозицији из Софије 1918.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чита: Весна Веизовић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Аудио књига: Мајор Добривоје Р. Лазаревић: Станите! Пропаде народ српски. (Видео)

  1. Историчар Никола Н. Живковић пише у https://www.standard.rs/2014/07/28/sto-godina-bitke-za-istoriju-ili-kako-je-doslo-do-prvog-svetskog-rata-1/:
    Knjiga majora Dobrivoja R. Lazarevića objavljena je godine 1918. Taj major srpske vojske tokom Prvog svetskog rata sedi u Sofiji i apeluje na srpske vojnike na „Solunskom frontu da izvrše državni udar i zbace dinastiju Karađorđevića i utamniče Nikolu Pašića“. Ma šta mislio o Pašiću i regentu Aleksandru Karađorđeviću, pozivati da se oni uhapse predstavlja klasičan slučaj veleizdaje. Zamislite jednog bugarskog majora koji se godine 1917. nalazi u Solunu i zahteva da se uhapsi predsednik bugarske vlade i bugarski kralj. Izdavač reklamira tu knjigu koja govori o krivici Pašića i regenta jer su „odbili sporazum sa Austrijom“. To je najobičnija laž. Kako ću u mom tekstu pokazati, upravo je Beč u više navrata odbio sporazum sa Srbijom i bio rešen, da se „Srbija uništi“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *