ДАНАС гледајте у небо и смејте се што више: СУЗЕ СВЕТОГ ЛАВРЕНТИЈА испуниће вам жељу

1

Свети Лаврентије (Фото: СПЦ)

Предање каже да је пореклом био из Албасете у Шпанији и ученик тадашњег архиђакона Сикста. Као ризничар и црквени благајник пренео је све црквене драгоцености у дом удовице Кириакије, којој је стравичне главобоље излечио додиром руку, а једном слепцу повратио вид.

Цар Декије је био решен да уништи хришћанство и папа Сикст је убрзо изведен на суд са своја два ђакона Феликисимом и Агапитом. Када су их повели у тамницу Лаврентије се обратио учитељу: “Куда идеш, оче, без сина? Куда, архијереју, без архиђакона твога?”.

Папа га је утешио прорекавши да ће и он поднети за Христа још веће муке, те да ће кроз три дана поћи за њим. Пошто су га ухватили, римски префект му је дао рок од три дана да преда црквено благо, а он га је поделио сиромасима.




Када је бачен у тамницу, ту је срео дугогодишњег чувара Лукилија, ког је излечио од слепила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Данас се треба што више смејати!

Мученик Лаврентије предао је душу Богу пошто је осуђен на ударање камењем по лицу и ланцем. Друго предање каже да су га спалили, а да је он у једном тренутку чак рекао: Ова страна је готова, окрените ме и загризите. Наши стари су веровали да се баш због тога на овај дан ваља што више смејати.

Међутим, ово није једини обичај везан за његово име – на његов дан планету обично заспе киша метеора које често називају сузама Светог Лаврентија.




Овог свеца славе све вере, а верује се ко год вечерас види звезду падалицу, овај светац испуниће му једну жељу, и биће му услишена.

Прочитајте још:  ЛУКАВИ ПАПОЉУБАЦ отишао у Јасеновац да позива на ћутање и да одатле пегла геноцид Ватикана и усташа?!

Киша метеора

Постоји још један занимљив обичај везан за дан Светог Лаврентија. Будући да је август, месец када пада његов дан, познат по кишама метеора које шарају и улепшавају небо, стари су од давнина говорили да су то заправо “сузе Светог Лаврентија”. Верује се да, ко год ноћас види звезду падалицу, може тражити од овог светитеља испуњење једне жеље.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ДАНАС гледајте у небо и смејте се што више: СУЗЕ СВЕТОГ ЛАВРЕНТИЈА испуниће вам жељу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *