Мали: Држава ће помоћи Ер Србији да измири дугове

1
синиши

Александар Вучић и Синиша Мали

Ер Србија је компанија од националог интереса и држава ће јој помоћи да измири дугове, изјавио је у интервјуу за Политику министар финансија Синиша Мали.

Мали је рекао да су све авиокомпаније у свету у веома тешкој ситуацији и подсетио да је Европска унија донела нова правила која се односе на државну помоћ, а која су значајно релаксирана у односу на постојећа и омогућавају да држава помогне у погледу ликвидности привреде, као и предузећима код којих је тешкоће у пословању изазвала пандемија.

“У току су преговори са повериоцима чије детаље не могу да износим, али оно што могу да кажем је да ћемо сигурно помоћи Ер Србији. Заједно са партнерима из Етихада радимо на решавању проблема”, рекао је Мали одговарајући на питање ко ће платити кредит Ер Србије од 56,5 милиона долара који стиже на наплату у септембру, након што је компанија обавестила кредитора да не може да измири дуг.




Министар финансија је указао и да једнократно повећање дефицита и јавног дуга током ове године не доводи у питање одрживост јавних финансија, а доприноси мањем паду БДП и убрзаном економском опоравку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Министарство финансија за сада остаје при фискалном оквиру за 2020. који је утврђен при изради ребаланса буџета. Дефицит опште државе пројектује се на нивоу од 7,2 одсто БДП, односно 394,8 милијарди динара, а за буџет републике на нивоу од 6,9 одсто БДП, односно 381 милијаду динара. Осим тога, јавни дуг неће прећи границу од 60 одсто БДП”, истакао је Мали.

Прочитајте још:  Тајкунски медији на задатку: Свим силама се ставили у заштиту Владимира Kецмановића!

Помоћ финансирана издавањем државних обвезница
Министар финансија је рекао да је велики пакет економске помоћи привреди финансиран и издавањем државних обвезница у износу од две милијарде евра, које су листиране на Лондонској берзи, а доспевају на наплату 2027.




Додао је да је било велико интересовање инвеститора за те обвезнице, а да је добијена купонска стопа од 3,125 одсто, што је био доказ поверења инвеститора у нашу земљу.

Мали је упозорио да и даље постоји проблем са неиздавањем фискалних рачуна и навео да је Пореска управа у последњих 10 дана извршила проверу фискалних каса у више од 500 пекара у Србији и у више од 60 одсто је било нерегуларности које се односе на неевидентирање промета и непријављене раднике, а у Београду је тај проценат већи од 70 одсто.

Најавио је да ће, у циљу сузбијања сиве економије у наредним месецима поново бити покренута наградна игра која ће подразумевати сакупљање фискалних рачуна, с тим што ће овог пута цео процес бити спровођен електронским путем.




На питање да ли ће се изаћи у сусрет захтевима синдиката о повећању минималне цене рада, Мали је подсетио да је проше године она повећана чак 3.000 динара, што се није дешавало годинама уназад.

Указао је да је ове године ситуација специфична због пандемије и да се мора бити опрезан и паметан приликом доношења одлуке о томе, заједно са представницима синдиката и послодаваца.

Одговарајујћи на питање да ли ће крајем године бити повећања плата у јавном скетору, Мали је рекао да за сада може да гарантује да оне неће бити смањивања, баш као и пензије.

Прочитајте још:  "Буџет није развојни већ предизборни! То су наши новци, и сви би ми морали да знамо како се он троши"



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Мали: Држава ће помоћи Ер Србији да измири дугове

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *