ЗАСТРАШУЈУЋЕ За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

1
Смедеревска железара (Фото: Бета)

На грађане Смедерева недавно су падали метални опиљци, а на штетност Железаре по здравље и околину указује се свакодневно. Једна студија недвосмислено је закључила да постоји директан утицај Железаре Смедерево на раст малигних болести, и то за 235 одсто годишње, што је застрашујућа чињеница.

Ова студија анализира период од 1997- 2011. године и недвосмислено показује да је проценат оболелих од малигних болести у Смедереву порастао за 235 одсто годишње. Наиме, 1997. број оболелих од малигних болести био је 172, док је 2011. тај број достигао чак 400 случајева.
Село Радинац је најпогођеније те је тамо забележено 183 случаја. До овог податка дошло је анализом броја малигнитета у 29 смедеревских села у периоду од 1997 – 2011. године, а као директан узрочник појављује се Железара.

 

Нарочито је интересантна 2005. година, када је само у једној години стопа малигних болести у Радинцу скочила за 65 одсто у односу на 2004. Ово се може објаснити пуштањем у рад високе пећи која је почела са радом баш 2005. године. Те године је и у целом Смедереву раст малигних болести скочио за 62 одсто у односу на 2004.

Мушкараца који су оболели од респираторних малигнитета, било је према статистици чак шест пута више, што се може објаснити тиме да су мушкарци који су оболели углавном радили послове на којима су били много изложенији загађењу ваздуха од жена.
Убедљиво највише се оболевало од малигних болести респираторног система, са 34,5 одсто укупног броја оболелих. Истраживачи чак закључују да је најмање 43 одсто малигних обољења у Смедереву у директној вези са загађењем ваздуха.

 

FOTO: Printscreen

Подаци за период од 2013. до 2020. се тек очекују. Ако се узме у обзир да су бројке катастрофалне биле за време пословања америчког власника, прогнозе након преузимања Железаре од стране кинеског инвеститора који константно угрожава здравље грађана Смедерева, нису најсјајније.Директно

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.