Почињу преговори о минималцу: “Јасно је да вишечлана породица не може да живи од 30.000”

0

(Фото: Depositphotos, librakv)

Преговори чланова Економско-социјалног савета о висини минималне зараде у 2021. данас ће и званично почети, потврђено је Тањугу у Унији послодаваца Србије.

На састанку ће бити преговарачки тимови Савеза самосталних синдиката Србије, УГС Независност, УПС – а и Министарства за рад.

Почасни председник УПС-а Небојша Атанацковић рекао је Танјугу да ће, након колегијума СЕС-а који је одржан 21. августа, сутрашњим састанком и званично започети преговори о висини минималца.




Kаже да се не може очекивати од послодаваца који немају могућности да повећају минималне зараде колико то очекују синдикати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Атанацковић напомиње да је питање минималне потрошачке корпе и висине минималца чисто социјално питање пре свега за државу, а не ствар послодаваца којима је у фокусу однос зараде и продуктивности привреде.

“Чињеница јесте да би било добро да је минимална зарада већа, али све зависи од привредне активности. Бесмислено је тражити нешто од послодаваца ако за то нема могућности”, навео је он.




Подсећа да у Србији минималац прима око 350.000 људи, што је око 15 одсто свих запослених у земљи.

Атанацковић каже да је јасно да вишечлана породица не може да живи од 30.000 динара, али и да је “апсурдно” да само један члан породице ради за минималац и тако издржава породицу.

Синдикати имају од раније познате захтеве, а то је да минимална зарада треба да достигне вредност минималне потрошачке корпе до 2021. године, што је око 37.500 динара.

Представници С С С С и УГС Независност су, ипак, претходних дана изразили спремност да преговарају о том захтеву због ванредних околности изазваних пандемијом корона вируса.

Прочитајте још:  Недељковићи живе без струје и воде, често им је кришка хлеба једини оброк - комшије помажу




Послодавци поручују да минимлац не треба повећавати паушално већ према расту БДП-а и инфлације која се очекује у наредној години, као и да би пристали и на већи раст минималца под условом да им држава то надокнади кроз смањење трошкова.

Такође, раније су предложили да се минималац привремено “замрзне” пошто још није формирана нова влада или да се до краја године одложи доношење одлуке о повећању минималца, како би се видело колики ће бити раст привреде у овој години.

Преговори о минималцу треба да се заврше по закону до 15. септембра.

Влада је прошле године повећала минималац са 27.000 динара на око 30.000 динара у 2020.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *