ЗАВРНИТЕ РУКАВЕ: Време је за први АЈВАР према ОРИГИНАЛНОМ рецепту

0

(Фото: Бакина кухиња)

Најбоље је купити црвене паприке куртовке, а оне нису највеће и најмеснатије. Многе домаћице греше што купују највеће паприке, мислећи да ће тако уштедети. Напротив, ове паприке су пуне воде и семенки.

Састојци:

црвене паприке
со, шећер
уље

Припрема:

Паприке се оперу и очисти се ножем сва нечистоћа или покварени део. Неке домаћице исеку петељке и избаце семенке пре печења, али се на тај начин теже окрећу на роштиљу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Ко пече треба и да љушти, јер ће се више трудити.

Постоји правило да онај ко их пече треба и да их љушти, јер ће се тада више трудити да их што боље испече.

Испечене паприке се одмах стављају у кесу, да се напаре. Када се охладе љуште се. Многим домаћицама је ајвар горак јер нису скидале црни, изгорели део са паприка. Када се уклоне све семенке ајвар је бљутав. Паприке морају добро да се оцеде пре него што се скува ајвар, јер ће се тако краће кувати и бити укуснији.

Оцеђене паприке се мељу машином за месо, кроз што уже рупице. У супротном, ајвар се неће разликовати од “цепканих паприка”.

У ајвар се не додају шаргарепе и модри патлиџан, али зејтин апсолутно да!




Од десет килограма паприка добије се око пет килограма ајвара, у зависности да ли су пуне воде и семенки. Добро оцеђене паприке се кувају мање од сат времена и увек је боље да то радите на средњој, никако најјачом ватри. Ајвар се стално меша, јер не сме да загори!

Прочитајте још:  Супер трик: И за одчепљивање одвода су вам довољна два састојка (Видео)

Не наседајте на причу да се паприке кувају у свом соку! Не штедите на зејтину, јер ће паприке загорети и бити горке, а ајвар ће променити боју у тамно црвену.

Током кувања ајвара проверавајте укус. Домаћице које кажу да ништа не додају у ајвар су “приче за малу децу”. Укус ајвара мора да се побољша уз помоћ соли и шећера, али зависи и од самих паприка.

Ајвар је скуван када остаје траг по дну шерпе.

Ајвар је готов када се варјачом повуче по дну и – остане траг. Тада се додаје конзерванс. За 10 килограма паприка је довољна једна кесица. Уколико не ставите конзерванс, морате га појести до краја године у супротном ћете се непријатно изненадити бојом у теглицама.

Бренер? Рерна?

Не и никако! Бренер их само опрљи, а рерна их скува. Паприке се пеку на роштиљу, по могућности на дрва!



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *