Десет производа стално користимо, а НИСУ ЗДРАВИ

0

Фото: Депозитфото

Неки производи које свакодневно користимо требало би да побољшају наше здравље, али они заправо имају потпуно супротан ефекат ако их погрешно користимо.

Kупујемо ове производе са најбољом намером: антибактеријски сапун за убијање бактерија, паста за зубе за спречавање каријеса, овлаживач ваздуха за боље здравље синуса …

Али сваки дан ови производи могу изазвати алергије, створити кожне инфекције или проузроковати многе друге проблеме ако их користимо погрешно. Зато пазите да не направите ове грешке:

Луфа за туширање

Иако је туширање далеко ефикасније са сунђером или луфом са којом можете да одрадите благи пилинг тела, никад не бисте погодили шта се крије у њему.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Луфе су савршено место за раст бактерија, гљивица и буђи – каже докторка Џесика Вејсер, напомињуц́и да свака мала рана на вашем телу може опасно да се инфицира док се туширате. Још увек можете да користите сунђер, али пазите да буде од природних влакана, јер они имају ензиме који спречавају размножавање бактерија и буђи.




Уз то, саветује са да мењате сунђер или луфу на сваких месец дана, а након сваке употребе добро га исперите и исцедите, па оставите на хладном и сувом месту.

Прочишц́ивач ваздуха

Овај уређај спашава животе многих преко зиме, јер спречава запушавање носа и појаву суве коже. Али ако га не чистите довољно често, у њему се могу развити буђ и патогени, гриње и све то може изазвати разне здравствене проблеме за оне који пате од алергија.

Зато се препоручује да чистите посуду од влаге четком и сунђером сваки трец́и дан.

Прочитајте још:  Трик који успева сваки пут: Ево како да успешно уклоните мрље од лака са одеће!

Штапиц́и за уши

Иако делује одбојно, восак у ушима постоји с разлогом: да заштити деликатну структуру унутрашњости уха од накупљања прашине и разних нечистоц́а.

Дакле, тај восак је здрав, мада ако се превише накупља, може да изазове бол и упалу, а када чистите уши са штапићем ви један део воска гурате још дубље у ухо. Зато заборавите на штапиће, узмите марамицу и обложите је око прста, ионако желите само да очистите спољни и видљив део уха.

Антибактеријски сапун

Све док поштено перете руке, убиц́ете све бактерије. Антибактеријски сапуни су у најмању руку неефикасни, каже професорка епидемиологије из Kолумбије, Елаине Ларсон.




Спровела је студију у којој су учествовала два домаћинства, једно је користило антибактеријски сапун, а друго обичан, открило је да су се обе породице пођеднако често разбољевале, а неки састојци у антибактеријском сапуну могу изазвати отпорност на антибактеријске састојке.

Једноставно оперите руке сапуном и водом. И добро их протрљајте и исперите. То је то.

Ваша столица

Сви знамо колико је опасно стално седети. То повец́ава ризик од срчаних болести, гојазности и смртности.

Нажалост, чак и ако редовно вежбате, то не умањује ефекат седења целог дана на послу, а чак и увече испред телевизора или рачунара.

Устаните кад год можете, идите до колеге ако вам треба разгубавање, уместо да разговарате с њим, попијте чашу воде и често је допуњавајте.

Лагана двоминутна шетња сваког сата смањује ризик од смртности за 23 одсто у поређењу са седењем целог дана.

Блендер

Наравно перете блендер након сваке употребе, али вероватно заборављате једну ствар – гуму на ивици посуде, која помаже да се посуда затвори.

Прочитајте још:  Чудотворно делује: Спречите опадање косе уз природну маску од зеленог чаја!(РЕЦЕПТ)




У студији из 2013. године испоставило се да је ово трец́а ствар са највише бактерија у кухињи и да може да вас изложи салмонели и ешерихији. Од сада, обавезно перите тај део сваки пут након употребе.

Прибор за уређивање ноктију

Одлично је радити маникир и педикиру код куц́е, али алат који користите може бити пун прљавих тајни.

Наиме, нормално је да бактерије живе на вашој кожи, па их приликом сређивања ноктију пребаците на маказе, пинцету и сличан прибор.

А ако прибор не очистите, бактерије се на њима могу брзо размножити, што може изазвати инфекције коже. Зато након сваке употребе добро га оперите сапуном и исперите под топлом водом, обавезно их добро осушите. И никако не делите прибор!

Гумена лопатица за кухињу

Наравно да је чистите након сваке употребе, али да ли вам је икад пало на памет да скинете гумени део и очистите га ручно?

Вероватно не, због тога је гумена шпатула друга најпрљавија ствар у кухињи.

На њој се могу пронаћи гљивице, буђ и ешерихија коли. Дакле, пазите да сваки пут оперете целу шпатулу, ако је из два дела онда оба посебно а ако је у једном комаду обавезно је темељно исперите.




Плишане животиње

Без обзира да ли чувате свог меду из детињства или имате децу, знајте да су ово магнети за гриње, који доводе до развоја унутрашњих алергија.

Саветује се да на кревету држите што мање плишаних животиња и да их перете на сваких месец дана.

Паста за избељивање зуба

Сви се ослањамо на пасту за свеж дах и чисте зубе, а на први поглед она делује и безопасно.

Прочитајте још:  Kако се чисти индукциона плоча

Међутим константном и дугом употребом ових паста за зубе можете повец́ати осетљивост и “истрошити“ зубну цаклину, каже Шифон М. Kериј, професорка стоматологије на Универзитету у Kолораду, пише “Тиме”.



Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *