ХАОС И ПОЖАРИ: Коме су у интересу нереди у Шведској? (ВИДЕО)

1

Шведска немири у Малмеу (Фото: Јутјуб)

Талас хаотичних немира избио је у шведском Малмeу, након што су антиисламски активисти снимили како јавно спаљују Куран, што је изазвало протесте који су се убрзо претворили у нереде, а демонстранти почели подметати пожаре и сукобљавати се са полицијом.

Отприлике 300 људи окупило се дуж главне саобраћајнице у Малмоу у петак око 19:30 по локалном времену у знак протеста након што су чланови екстремно десничарске политичке странке раније током дана спалили Куран, према извештајима локалне штампе. Како је гомила расла, на улици су почели пожари када је запаљено неколико аутомобила, што је изазвало снажан одговор полиције која се борила да ситуацију стави под контролу.

“Тренутно имамо насилне нереде и немамо контролу над њима”, рекао је портпарол полиције Рикард Лундквист за локалне вести усред нереда.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Избили су сукоби између демонстраната и полиције у округу Росенгард у Малмеу, где су камење, цигле са плочника и ватромети бацани на полицајце и возила хитне помоћи.

Повици „Алаху акбар“ („Бог је велик“ на арапском) могу се чути на снимцима који круже интернетом, а на којима су приказане гуме и други отпатци спаљени на улици, а стуб црног дима се уздиже у ноћно небо. Забележен је и велики пожар у подземној гаражи у Росенгарду, удаљеној око 1 км од главног подручја немира.

Прочитајте још:  Мигранти у Шиду узвикивали “Алаху екбер”: ПОЛИЦИЈА ИХ БРЗО СМИРИЛА!

https://twitter.com/zyQAs0Xfl40taD/status/1299444609089765376?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1299444609089765376%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pravda.rs%2F2020%2F8%2F30%2Fhaos-i-pozari-kome-su-u-interesu-neredi-u-svedskoj-video%2F

Паљење Курана које је покренуло нереде извршили су припадници Страм Курс („Тврда линија“), крајње десне политичке странке Данске коју је 2017. основао адвокат и антиисламски активиста Расмус Палудан.




Активисти су снимили спаљивање Курана, свете књиге, које је урађено у јавном парку. На другом месту у Малмеу, три члана Страм Курса су ухапшена због подстрекивања против етничке групе након што су у јавности запалили други Куран.

Палудану је раније у петак забрањен улазак у Шведску, враћен је на граничном прелазу у близини Малмоа и уручена му је двогодишња забрана уласка у земљу због забринутости да би могао “нарушити јавни ред”, рекао је ПР полиције.

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1299450566297497601?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1299450566297497601%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pravda.rs%2F2020%2F8%2F30%2Fhaos-i-pozari-kome-su-u-interesu-neredi-u-svedskoj-video%2F

Десничарски активиста претходно је затражио дозволу за одржавање демонстрација у Малмоу, где је требало да присуствује паљењу Курана са уличним уметником Даном Парком, што су шведске власти одмах одбиле. Суд тврди да, иако су „слобода окупљања и демонстрација уставом заштићено право“, влада може забранити окупљање „из разлога реда и сигурности“.

Чудно како у Шведској и Бјелорусији крећу немири и нитко се не пита коме је у интересу актуална ескалација? Тко жели сукобити муслимане и кршћане, главно је питање на којег треба одговорити?



Логично.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ХАОС И ПОЖАРИ: Коме су у интересу нереди у Шведској? (ВИДЕО)

  1. Kao prvo, otkud kuran sveta knjiga ? Mozda za te bolesnike !! Drugo, da svedjenke ne dizu noge svakom islamcu, ne bi oni toliko voleli svedsku, tu nakaznu zemlju impotentnih ljudi !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *