Kо је човек који се појавио ниоткуда и победио неприкосновеног Мила

0
здравко кривокапић

Здравко Кривокапић (Фото:Youtube/Printscreen)

Kо је Задравко Kривокапић који би могао да буде “будућност Црне Горе”, како је назив листе коју је предводио, а под чијим плаштом се окупила опозиција?

Рука помирења супротстављеној политичкој опцији, без реваншизма, сарадња са мањинама – то је позитивна порука коју је Здравко Kривокапић, лидер вероватно победничке коалиције “За будућност Црне Горе”, синоћ у говору понудио грађанима Црне Горе, још актуелним властима, али и странкама с којима би могао да прави нову владу.

Kривокапићев мирољубиви говор дочекан је с окакшањем у целом региону, јер се пре само неколико недеља чинило да је мирна транзиција у Црној Гори можда и немогућа. А онда се изненада појавио Kривокапић, практично политички аутсајдер, с обзиром на то да његова каријера почиње тек пре неколико месеци, на крилима протеста против спорног Закона о слободи вероисповести који би, како ствари стоје, владајућу ДПС Мила Ђукановића могао да кошта власти, оцењује “Блиц”.




Ако то и буде био сценарио, не би било погрешно рећи да је управо Kривокапић човек који је успео да победи неприкосновеног Ђукановића.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из говора који је одржао, могло би се рећи да није злопамтило, који не жели политички реваншизам, који је верујући и близак са Митрополијом црногорско-приморском, и неко ко је вољан да сарађује са мањинским странкама, пише “Блиц”.

“Нудимо оно што је природно, да све мањинске странке приђу победику. Не због тога што ми желимо да имамо било кога са нама, него не можемо градити Црну Гору другачије. Црна Гора је мајка свих нас”, поручио је Kривокапић.

Прочитајте још:  Митрополит Јоаникије честитао Милатовићу: Нашу отаџбину учините државом владавине права и правде и земљом братске слоге и слободе!

Kривокапић је пружио руку помирења засад владајућој већини и рекао да то треба да буде основ суживота. Притом није желео да подржи повике попут “Мило, лопове”, које су појединци у изборном штабу скандирали.




Овог професора Машинског факултета Универзитета у Подгорици у политику је, као и многе у Црној Гори, увукло питање цркве.

Kривокапић је један од оснивача НВО “Не дамо Црну Гору”, коју су основали црногорски професори и интелектуалци у знак подршке Митрополији црногорско-приморској после доношења спорног Закона о слободи вероисповести, који је практично озаконио отимање имовине СПЦ у овој земљи.

У политички живот улази тек у првој половини ове године, у јеку политичке кризе у Црној Гори, и отвореног сукоба СПЦ и црногорске владе под вођством ДПС-а. Kако је сам рекао, за његов улазак у политику најзаслужнији је бизнисмен Дака Давидовић.

Подржао је и протесте и литије и СПЦ. Организација на чијем је челу организовала је јавне скупове на којима су учествовали и владика Јоаникије (Мићовић) и ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.

Пре само месец дана, политичке странке које су на јучерашњим изборима заједно наступиле договориле су предизборни опозициони савез “За будућност Црне Горе”, као и да ће ту листу предводити Kривокапић. Истог дана је поднео оставку на место извршног директора НВО “Не дамо Црну Гору”.




Здравко Kривокапић био је једна од особа против које је крајем јула ове године поднета кривична пријава, заједно са још пет свештеника СПЦ, после митинга опозиције и због “постојања основане сумње да су починили кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести”.

Прочитајте још:  Три деценије НВО ЦПЦ: Мираш припрема „цивилни програм“, прерушавање – ОБАВЕЗНО

Kривокапић је слао писма страним амбасадорима у Црној Гори, а у свом обраћању је истакао да коалиција жели да скрене пажњу на случај драстичних кршења људских права, “за који верујемо да може представљати бити забрињавајући увод у предстојећу злоупотребу припадника Министарства унутрашњих послова у циљу ескалације политичке кризе и застрашивања становништва у сусрет предстојећим изборима”.

Иначе, пред овогодишње изборе, како су преносили поједини медији, оцењен је као најпопуларнији политичар у Црног Гори.

Здравко Kривокапић (62) је рођен у Никшићу. Студирао је на Машинском факултету Универзитета Црне Горе, где је као најбољи студент често награђиван. Постдипломске студије завршио је у Београду, а докторирао у Подгорици.



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *