Турска и Русија се припремају за рат великих размера у Сирији

0
сирију

(Фото: Epa, ATEF SAFADI)

Недавно је откривено да је Турска почела да мобилизује своје тешко наоружање у Сирији. Говоримо о самоходним артиљеријским носачима М110, калибра већим од 200 мм и који могу да нанесу огромну штету.

С обзиром на активну руску подршку сиријској војсци, стручњаци не искључују да би турска артиљерија могла да почне да напада положаје руских трупа, посебно на позадини активне конфронтације у Либији.

Тренутно су разлози мобилизације тешког турског оружја у Сирију и даље непознати. Неки стручњаци скрећу пажњу на недавно објављене информације да се сиријска војска заједно с руском војском припрема за покретање нове велике војне операције против милитаната и терориста у провинцији Идлиб.




Треба напоменути да Турска активно покушава да се супротстави сиријској војсци у региону, а Анкара је можда само уздржана овим споразумом с Русијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, с обзиром на чињеницу да Турска још увек није испунила своје обавезе од пре пет месеци, а милитанти и даље тероришу локално становништво, постоји могуц́ност да ц́е Русија прекршити тренутне споразуме с Анкаром и започети, заједно са сиријском војском, нову офанзивну операцију у региону.

Владине снаге заузеле су готово половину зоне деескалације Идлиба и иза себе оставиле бројне турске осматрачке положаје. Након тога, Анкара је нагло повец́ала свој војни контингент у региону и покренула операцију „Пролец́ни штит“ за потискивање сиријских трупа. Турску подржавају и милитанти који су јој одани.



Wебтрибуне.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *