Kако вратити детету радне навике након распуста: Ово сваки родитељ треба да уради

0
Shutterstock

Током летњег распуста деца изгубе онолико знања колико су стекла за месец дана у претходној школској години, па чак у просеку и један коефицијент интелигенције, закључили су амерички психолози на основу истраживања које су спровели.

Ако узмемо у обзир да су због вируса корона школарци имали продужени одмор, јасно је да ће им бити још теже да се врате на старо.

Због игрица највећи проблем је – логика.
Студија је показала да деца највећи проблем у свакој новој школској години углавном имају са градивом из математике и матерњег језика, јер током лета не решавају логичке задатке и не пишу, него играју игрице или време проводе у игри напољу. Због тога би родитељи првих недеља у новом разреду требало да раде са њима највише на тим предметима, да их преслишавају, задају им лакше задатке и мотивишу их да се заинтересују за учење.

– Значајно је да одрасли буду уз њих први месец нове школске године, јер тешко да ће ученици успети себе да натерају да опет ревносно уче, чак иако су добри ђаци – упозорава Мајкл Џонсон, један од вођа њујоршке студије.

Заборавите на вику, галаму и претње. То нису методе које доносе ефекте.

Малишани ће се радије и даље играти после школе, него што ће имати свест да је важно да ураде домаћи и припреме се за тестове. Запамтите, ви сте ту да их подсетите и помогнете им да поново изграде радне навике. Увек је добро да се то не дешава на силу, него да лепим разговором допрете до свог школарца.
Причајте му о следећем распусту који ће провести безбрижно ако сада учи.
Подсетите га да ће, ако буде на време ухватио корак са новим градивом, моћи да буде безбрижан на распусту и да не брине о поправљању оцена. Учите и ви са њим, зашто да не. На тај начин ћете обоје квалитетно провести заједничко време и учврстити однос.

Џонсон тврди да ће месец дана лаганог рада са децом сигурно дати резултате за целу школску годину.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.