Пресушио извор у Врњачкој Бањи, грађани сумњиче аква парк

0
течност

(Фото: Пиксибај)

Вода у бивети термоминералног извора “Језеро” у Врњачкој Бањи, која је некада текла у млазевима, скоро да је нестала. Вода у овом лековитом и познатом извору сада капље, а било је дана када су чесме биле и потпуно суве. Сумња се да је узрок приватни аква парк “Врњачке терме” који је отворен пре два месеца, недалеко од извора. Иако је наводно смањена потрошња воде у овом парку, она се на извору појавила само у капљицама.

Вода се извора “Језеро” се користи у терапеутске сврхе, за дијабетес, и лечење мокраћних путева, али и за испирање очију. Вода иде тзв. путем самоизлива, односно, не користе се пумпе коју би воду црпиле, већ подземни гас воду тера ка површини.

Али, већ скоро месец дана, вода тече кап по кап. Многобројни посетиоци, из свих крајева Србије, који долазе у Врњачку Бању, управо због ове лековите воде, сада су љути. Стварају се велике гужве, редови, а долази и до вербалних сукоба око тога ко је на реду на напуни флашу.



“Треба ми најмање пола сата да напуним једну флашу воде. Већ 15 дана сам у Бањи, и све време је тако. А било је дана када су чесме биле потпуно суве. Због ове воде и долазим у Бању, али мислим да више нећу. Ово је мучно”, каже пензионерка Милена из Параћина, која је дошла како би напунила три флашице од по пола литра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ни остали које смо затекли на овом извору, нису крили незадовољство. Док једни само слежу раменима, други кажу да је све почело од тренутка када је аква парк “Врњачке терме”, који се налази у непосредној близини, почео да пуни своје базене.

Прочитајте још:  Продата Фабрика воде у Зрењанину

“Народ је овде долазио због воде. Могу и код куће седети и спремати. Али, народ је долазио у Бању због лековите воде. Дијабетичарка сам, и већ пет година долазим. Некада сам могла да напуним балон за трен. Где је та вода отишла, не знам“, испричала нам је Драгана из Новог Сада.

Иако су вршена нека краткорочна испитивања о утицају аква парка на остале изворе у околини, закључено је да његова потрошња од 2,5 литара у секунди не утиче на изворе “Језеро” и “Слатина“. Међутим, у пракси није било тако. Одмах по почетку пуњења базена, доток воде на ова два извора је опао, мада је више утицао на извор “Језеро” него на “Слатину”, иако је она ближа аква парку.



Мониторинг над термоминералним изворима у Бањи врши Специјална болница “Меркур” у сарадњи са Рударско-геолошким факултетом. Божидар Вучковић, начелник Службе за правне и економске послове болнице “Меркур”, каже да је у последњих десет дана дошло до смањења издашности на извору “Језеро”, али да не могу да тврди који је прави разлог.

“Стручњаци са Рударског факултета ће уврдити тачан узрок. Локална самоуправа је у уговору који је склопљен са оближњим аква парком утврдила колико они смеју да црпе воде у секунди. И према ономе што смо ми утврдили, то се поштује. Међутим, према мишљењу стручњака, могуће је да узрок континуирано црпљење воде у овом аква парку у последњих месец и по дана, што се раније није дешавало. Односно, мораће да се праве паузе у коришћењу воде са изворишта”, рекао је Вучковић.

Вучковић каже да се у аква парку сада сваког дана прави пауза од осам сати. Стручњаци са рударско-геолошког факултета кажу да би ниво воде на извору “Језеро” у наредним данима требало да се постепено враћа.

Прочитајте још:  Заветници: Укидање платног промета удар на државни суверенитет

Милан Милојевић, власник аква парка “Врњачке терме”, каже за Нова.рс да све раде по прописима, и да све може да се преконтролише у сваком тренутку.

“Сваки вече искључујемо пумпу. Наша бушотина је најдубља и налази се на 650 метара. Тврдим да ми нисмо кривци за смањен притисак на извору Језеро. Општинска инспекција нас сваког дана обилази”, каже Милојевић.



Nova

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *