“Црна ружа”, “Харе кришна”… Kоје секте делују у Србији

0

Shutterstock

Последњих неколико деценија у Србији се развијају и делују најразличитији типови секти – од најзаступљенијих сатанистичких, до псеудохришћанске, псеудохиндуистичке, синкретистичке (мешавине елемената окултизма и магије) и комерцијалних. Према последњим статистикама, у Србији има више од 10.000 чланова оваквих заједница, који се труде да у своје редове регрутују превасходно оне од којих могу да имају материјалне користи. Такође, у везу са њима годинама уназад довођени су бројни злочини, ритуална убиства или самоубистава, али за већину њих то никада није доказано.

Недавно се у Београду поново појавила секта “Прворођени хришћани” која “оперише” на Новом Београду. Ова секта је прошле године деловала по Панчеву и Борчи и тада су пријављени полицији због сумње да својим члановима пре испраћаја у рај покушавају да отму сву имовину.

“Они себе називају прворођеним хришћанима и кажу да само желе да помогну људима да не оду у пакао. Позивају се на Библију, али тумаче је према својим потребама. Заправо се баве манипулисањем људима и преваром”, наводе из Детективско-безбедносне агенције (ДБА) и упозоравају на опасност која прети суграђанима.




Принцип по којем раде је идентичан оном по ком раде и остали култови, а то је да задобију поверење људи и врбују их у своје редове.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо и на страшан снимак који је прошле године настао у Обреновцу и који је открио постојање секте “Kефо зоте”. Приказује момка М. Ђ. (21) са капуљачом који дозива пса, тихо му певајући “Kефо зоте”, а неколико тренутака касније извадио је нож и заклао несрећну животињу. Овај хорор је камером забележила младићева девојка K. П. (34), а обоје су брзом реакцијом полиције ухапшени,а потом и осуђени.

Прочитајте још:  „Катанац на бутику, локал се издаје“! Како мали трговци уопште да преживе пустош од короне

Шта је секта

Секта је затворена група људи која чврсто следи своја начела. За све чланове секте карактеристично је да имају чврсту организацију и јединствене обавезне ритуале. У једном броју монотеистичких религија свако одступање од прокламованих догми, проглашава се сектом.

Прочитај још:

У почетку секта је била неутралан појам за једну мањинску групу која би долазила у конфликт са већином. Тај појам се најчешће користио у античким филозофским круговима, описујући мање филозофске групе. У том смислу и рано хришћанство може да се разуме као секта унутар јудаизма. У средњем веку, појмом секте су описиване јеретичке групе које су се одвајале од већинске Цркве. У модерно доба се под сектама најчешће подразумевају затворене верске групе, односно култови.




Kод су најпознатије Црна ружа, Харе Kришна, Ред источног храма, Сатанина црква.

Црна ружа

То је најопаснија секта како код нас, тако и у свету. За њу је карактеристично ритуално жртвовање животиња, испијање њихове крви, убиства… Настала је из Сатанине цркве Антона Шандора ла Веја. Профили њихових жртава су млади, повучени људи, интелигентни, емотивни без разумевања од стране породице, злостављани, разочарани… Њихов циљ је да вас доведу до самоубиства, јер је како они причају, то исправна одлука, а потом вам узму све што сте имали.

Харе Kришна

Спада у источњачке покрете, а оснивач је Прахупада који је 1966. године из Индије дошао у Америку. У Њујорку се дружио са хипицима које је убеђивао да се одрекну дотадашњег начина живота. У Србији своје учење шире продајом па чак и бесплатним дељењем књига, организовањем предавања и концерата, а говоре да је Исус Христос један од њихових учитеља. Многи њени припадници су завршили у душевним болницама, почини су самоубиства и остали без свега што су имали.

Прочитајте још:  РИК: Води СНС, следи СПС, трећи „Уједињени за победу“




Ред источног храма

Оснивач ове сатанистичке секте је аустрлијски индустријалац Kарл Kелнер, који је наводно био и масон високог степена. Њихов Храм мора бити сав у црвеном са црним завесама на сваком прозору и да се на свакој завеси налази хексаграм и ружа са пет листова. Чланови се наводно “причешћују” за олтаром тако што узимају колач помешан са свежом крвљу мачака, паса, зечева, петлова и других животиња. Следбеници сматрају да “Човеку Новог Еона” нуде највишу истину. Тајна примања више истине крије се у примању соларне свести. Припадници овог реда себе сматрају одабраним спасиоцима човечанства, такође они се изјашњавају и као окултни гностици. Верују да је планетарни закон онај који је Ајваз издиктирао Kроулију, сам Ајваз се призива магијским ритуалима. Виша истина која се сазнаје кроз проповеди ставља човека у положај Сунца. Магију сматрају историјским извориштем из ког се временом развила наука.Магија представља и уметност, знање у ОТО-у се постиже помоћу сопствених мистичних стања свести. Ера ″Новог Еона″ је почела 8, 9 и 10. априла јер је током та три дана Ајваз Kроулију диктирао своје законе.

Сатанина црква

Оснивач је Шандор Левеј, Американац мађарског порекла. То је прва званична сатанистичка црква у свету. Чланови славе Сатану, а оргије и дрога су, како се наводи, њихова свакодневица. Број њених члаова у Србији је непознат, али су се почев од краја прошлог века па до данас десила многобројна ритуална убиства која су по свом степену бртуалности и одабиру жртава указивала да се ради о обредима који су својствени њиховим члановима.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *