Kорупционашки скандал: Сестра др Гојковића снабдевала РФЗО

1

(Фото: Tanjug/AP)

Предузеће ПТМ из Шапца, од ког је РФЗО купио непотребну медицинску опрему у вредности од око 200 милиона динара “подвлачећи” је под хитну јавну набавку током епидемије, у власништву је Зорице Шакан, рођене сестре покрајинског секретара за здравство и координатора Kризног штаба Зорана Гојковића. Према подацима са Агенције за привредне регистре, Зорица Шакан, рођена Гојковић, има 100 одсто удела у власништву поменуте фирме у којој је њен супруг Милорад Шакан директор. Осим њих двоје, фирма нема ниједног члана управног нити надзорног одбора.

Током ванредног стања РФЗО је “због епидемиолошке ситуације и повећања броја заражених вирусом САРС – ЦоВ – 2” у јулу месецу спровео хитну јавну набавку у вредности од милијарду и по динара, намењених за опрему и лечење пацијената оболелих од ковида. РФЗО је у преговарачком поступку понуду за набавку санитетског и медицинског материјала позвала осам фирми које се баве медицинском опремом, међу којима се нашао и ПТМ из Шапца, у влаништву Гојковићеве сестре.




Ово предузеће регистровано је 2002. године, а као претежна делатност на АПР се наводи “поправка осталих личних предмета и предмета за домаћинство”.

Такође, ПТМ се води као обвезник ревизије, која је обавезна за сва предузећа чији приходи прелазе 4,4 милиона евра. Само у јулској набавци, ПТМ је укупно приходовао више од пола милијарде динара. Од тога, за 168 милиона динара РФЗО је од Гојковићеве сестре купио и опрему чија набавка ни по чему није била хитна, нити се користи у протоколу лечења заражених коронавирусом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Kорупција и преваре: Процурели документи откривају како су Макрон и још неки државници тајно помагали Уберу

Тако је усред пандемије од Зорице Шакан купљен стуб за лапараскопију од 87 милиона динара, боце за дренирање, хируршке стаплере, али и најсавременије ендоскопске видео капсуле које се, опремљене камером и ЛЕД светлом, користе за снимање танког и дебелог црева. Иста фирма је била задужена и за набавку дезифицијенаса, система за грејање крви и мантила за једнократну употребу у висини од 168 милиона динара. У набавци се за ПТМ нашло и око 38 милиона динара за хируршке компресе, као и нестерилне покриваче за операционе столове за које је издвојено скоро 50 милиона.




Нова.рс је још половином августа послала питања РФЗО да образложе куповину ове опреме, али до данас на њих није одговорено.

Такође, исто питање смо поставили и покрајиснком секретару Зорану Гојковићу, од чије сестре је купљена сва ова опрема, али ни од те стране није стигао одговор.

Из Транспарентности Србије кажу да је цела ова набавка РФЗО спорна и да је очигледно да је намештена.

“Већ сама чињеница да је од 37 партија само на једну дато две понуде говори да је цела набавка намештена. Питање је само да ли су је наместиле изабране фирме између себе или је РФЗО у старту позвао одређене фирме унапред знајући да конкуренције неће бити”, каже Немања Ненадић из ТС. Он је такође истакао да јавна набавка извршена на овај начин може бити оправдана само уколико је хитност таква да није могло да се чека недељу дана или да од ње зависи људски живот, што се баш не може рећи за видео капсуле за снимање дебелог црева.

Прочитајте још:  До сунчеве енергије уз много папирологије



Аутор: Ана Лалић, Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Kорупционашки скандал: Сестра др Гојковића снабдевала РФЗО

  1. Ето ко влада “струком” МИТО И КОРУПЦИЈА, па нека људи верују “титулашима Др.” када их наводе на противприродни блуд да убијају сами себе и своје потомство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *