Хаос на Лезбосу – изгорео камп, мигранти лутају острвом

0
(Фотографије Бета-АП)

Драматична ситуација на грчком острву Лезбос где гори мигрантиски камп. Ватрогасци су немоћни, ватра се шири са три стране! Тринаест хиљада миграната су развалили заштитну ограду и покушавају да се прбију до града и околних брда.

Ватру су, по свему судећи, подметнули сами мигранти после вести да је међу њима 35 заражених ковидом 19 и да морају да буду изоловани заједно са породицама и свима онима са којима су били у контакту.

Већина заражених је одбијала да напусти логор и буде смештена у карантин. Дошло је до сукоба са другим мигрантима, а они који су са зараженима били у контакту, током ноћи су развалили жичану ограду и покушали да побегну према граду или да се сакрију у околним брдима. У међусобном сукобу у кампу, запаљени су шатори и контејнери…
Ватра је захватила цео прихватни центар, изгорела је комплетна инфраструктура, медицински центар, канцеларије особља… Мигранти су бежећи покушали да уђу у насељена места на Лезбосу али су их испред улаза у центар Морије сачекале баријере, полиција и грађани који нису дозвољавали да огромна маса миграната уђе у град.

„Ситуација је драматична, тринаест хиљада миграната и избеглица, а међу њима по свему судећи има много заражених ковидом, сада се налази на улици, ван кампа”, изјавио је гувернер Северног Егеја Костас Музурис.
Премијер Киријакос Мицотакис сазвао је хитну седницу свог кабинета, а на Лазбосу је проглашена ванредна ситуација. Из Атине је већ на путу полицјско појачање како бу се ситуација на Лезбосу држала под контролом.

Пожари су у току ноћи и јутрос избили на још две локације и прете насељеним местима. На острву су ангажоване све расположиве ватрогасне снаге.Јасмина Павловић Стаменић / Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.