Хаос на Лезбосу – изгорео камп, мигранти лутају острвом

0

(Фотографије Бета-АП)

Драматична ситуација на грчком острву Лезбос где гори мигрантиски камп. Ватрогасци су немоћни, ватра се шири са три стране! Тринаест хиљада миграната су развалили заштитну ограду и покушавају да се прбију до града и околних брда.

Ватру су, по свему судећи, подметнули сами мигранти после вести да је међу њима 35 заражених ковидом 19 и да морају да буду изоловани заједно са породицама и свима онима са којима су били у контакту.

Већина заражених је одбијала да напусти логор и буде смештена у карантин. Дошло је до сукоба са другим мигрантима, а они који су са зараженима били у контакту, током ноћи су развалили жичану ограду и покушали да побегну према граду или да се сакрију у околним брдима. У међусобном сукобу у кампу, запаљени су шатори и контејнери…




Ватра је захватила цео прихватни центар, изгорела је комплетна инфраструктура, медицински центар, канцеларије особља… Мигранти су бежећи покушали да уђу у насељена места на Лезбосу али су их испред улаза у центар Морије сачекале баријере, полиција и грађани који нису дозвољавали да огромна маса миграната уђе у град.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ситуација је драматична, тринаест хиљада миграната и избеглица, а међу њима по свему судећи има много заражених ковидом, сада се налази на улици, ван кампа”, изјавио је гувернер Северног Егеја Костас Музурис.




Премијер Киријакос Мицотакис сазвао је хитну седницу свог кабинета, а на Лазбосу је проглашена ванредна ситуација. Из Атине је већ на путу полицјско појачање како бу се ситуација на Лезбосу држала под контролом.

Прочитајте још:  Лицемерје покрета Двери: Сретењска резолуција против миграната која побија сама себе!

Пожари су у току ноћи и јутрос избили на још две локације и прете насељеним местима. На острву су ангажоване све расположиве ватрогасне снаге.



Јасмина Павловић Стаменић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *