ТЕШKА ПРЕВАРА: Драгица Николић сву имовину и паре из фондације пребацује на себе

1

FOTO: BETA

Бивша прва дама изменила је статут фондације „Драгица Николић“ како би, у случају гашења, сва средства пренела на своје удружење Завет, чије је седиште готово истог дана преселила на кућну адресу

Осим што је разрадила шему за привлачење милиона док је била прва дама Србије, Драгица Николић смислила је и излазну стратегију за себе у случају гашења фондације која носи њено име. Супруга бившег председника државе Томислава Николића извела је згодну папиролошку вратоломију како би сва имовина фондације „Драгица Николић“ дошла буквално на њен кућни праг!

Николићева је заправо недавно изменила статут фондације и практично припремила терен да се сва средства фондације, уколико дође до престанка њеног рада, слију на удружење Завет, којим једино она управља и које је, готово истовремено, у регистрацији преселила на своју приватну адресу, то јест стан на Новом Београду који је брачни пар Николић купио пре десет година за 400.000 евра.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Анонимни донатори

Удружење за обнову и очување културне и уметничке баштине Завет, како гласи пуно име Драгичине организације, активно је од 2011, а од 2012. и доласка Николића на власт повећавало је из године у годину своје приходе за више од чак 200 пута. Од јануара 2013, паралелно с удружењем, ради и фондација тадашње прве даме Србије, кроз коју је, како се раније хвалила оснивачица, за прве три године рада прошло више од 10 милиона евра. Донатори у обе ове организације до данас нису познати, упркос притисцима јавности да се открију. Уз константну нетранспарентност, највећи проблем овог приватног добротворства је то што је било чврсто скопчано с кабинетом председника Србије, па је фондација у почетку рада чак била регистрована на адреси Председништва Србије на Андрићевом венцу.

Прочитајте још:  „Вашингтон пост” признао преваре у текстовима за које су добили Пулицерову награду

Драстичан пад прихода

Иако је кроз Завет пролазило знатно мање новца него кроз фондацију, оба пројекта Драгице Николић бележе исте трендове у висини прихода пре, за време и после председничког мандата њеног супруга. Званични финансијски извештаји показују да од 2016, када је Николић изашао из Андрићевог венца, за хуманитарни рад његове супруге стижу све мршавије донације. Агенција за привредне регистре управо је објавила последње финансијске извештаје ових организација за претходну годину, а они то још једанпут потврђују.

Фондација је 2019. од донација приходовала 21,7 милиона динара, а 2018. успела је да прикупи 39,1 милион динара. Ови износи су занемарљиви када се у обзир узме да је у „златно доба“ на име Томислава и Драгице Николић знало да се слије и до 409 милиона динара, колико је званично забележено у 2014. години. Драстичан пад прихода остварује и Завет. Тако је са 14,5 милиона, колико је приходовало пре пет година, ово удружење прикупило тек 290.000 динара претходне године.




Николић ништа не разуме

Томислав Николић очигледно није био расположен да разговара о пословима своје супруге, па је на свако наше питање о фондацији понављао:

– Ништа вас не разумем. Не знам о чему причате.

На крају је изгубио живце, па је поручио да фондација има свој сајт и контакте и да треба њима да се обратимо. Узалуд смо покушали да га уверимо да сајт фондације не постоји, јер је Николић прекинуо везу. Ни удружење Завет нема званичну веб-презентацију, а једини контакт телефон који је наведен у регистру АПР претходних дана није био у мрежи.

Прочитајте још:  КАКО ЈЕ НАТО ПРЕВАРИО РУСИЈУ: Џентлменски договор који је показао да на Западу нема џентлмена

Приходи од донација у динарима

ФОНДАЦИЈА „ДРАГИЦА НИKОЛИЋ“

2019. 21,7 милиона
2018. 39,1 милион
2017. 157,7 милиона
2016. 350 милиона
2015. 109 милиона
2014. 409 милиона
2013. 14 милиона
УДРУЖЕЊЕ ЗАВЕТ

2019. 290.000
2018. 3,1 милион
2017. 7,4 милиона
2016. 9,3 милиона
2015. 14,5 милиона
2014. 6,4 милиона
2011. 54.000
* Извор: Агенција за привредне регистер

Драган Добрашиновић из Kоалиције за надзор јавних финансија сматра да овакав план гашења фондације открива праве мотиве хуманитарног рада брачног пара Николић.

– Ништа ту није било чисто од почетка, па неће ни на крају. Донатори су били привилеговани и очигледно су на тај начин добијали послове с државом. Потпуно је јасно да су нестале донације пошто је нестао и утицај Николића. Ова нова намера госпође Николић да задржи све за себе није никаква хуманост. Огољавају се мотиви, па је сад питање јесу ли они заиста хтели да помажу другима или само себи. То је ружан гест који је непримерен духу филантропије. И зашто би фондација уопште имала имовину? Логично би било да се све прода на крају рада и донира у хуманитарне сврхе – објашњава Добрашиновић.




Kурир.рс/ Ивана Kљајић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ТЕШKА ПРЕВАРА: Драгица Николић сву имовину и паре из фондације пребацује на себе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *