Трикови искусних домаћица: Kако скинути жваку са одеће

0

Foto: Shutterstock

Ова непријатна ситуација са одећом нам се свима бар једном догодила, зар не?

Било да сте неспретно сели на жваку, или је ваше дете у игри залепило жваку ова ситуација не треба да вас препадне. Најважнија ствар је да останете смирени и да не кренете да стружете и гребете јер у том случају проблем може постати још гори.

Погледајте у наставку на које све начине можете да решите овај проблем, а да не морате да баците тај комад одеће.

ПЕГЛА

Помоћу пегле жвакаћу гуму можете скинути у само пар потеза.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Све што вам је неопходно је парче храпавијег папира и пегла.




Kомад одеће (дукс, тренерка, мајица) на који се залепила жвакаћа гума окрените са залепљеном страном према доле, а испод поставите папир / картон. Препоручујемо да пеглате на средње јакој температури уз обавезну контролу након сваког потеза, како бисте били сигурни да се жвака залепила за картон.

ЗАМРЗИВАЧ

Ово је вероватно најстарији метод који се користио али не значи и да је најефикаснији. Зависи од површине на коју се жвака залепила и боје тканине.

Овај најједноставнији начин подразумева стављање комада одеће у замрзивач на неколико сати. Јер након пар сати жвакаћа гума ће се стврднути, и након тога уклонићете је брзим потезима ножем или билпо којим оштрим предметом.

АЛKОХОЛ

Још један од метода у уклањању неугодне мрље са осетљивих материјала који помаже је медицински алкохол. Нарочито ако је реч о осетљивим материјалима, попут свиле и вуне, алкохол је добар јер неће оштетити боје и тканину. Ипак наш савет је да се пре употребе консултујете са апотекаром да не бисте трајно уништили комад текстила.
Довољно је да га нанесете на тканину и лаганим покретима истрљате.

Прочитајте још:  Адвокат Милан Босика – Савет родитељима како да заштите дете од обавезне вакцинације




Топло сирће

Сиће загрејте на грејном телу док не пређе 60 степени а онда умочите четкицу за зубе у сирће и натопљеном четкицом стружите и скините жваку, али водите рачуна као и код алкохола да не оштетите бојени слој.

Врућа вода

Ово је један од начина за скидање жваке који није технолошки захтеван, а то је уз помоћ вруће воде, која може бити прави спас за вашу одећу. Залепљене панталоне или мајицу једноставно потопите у врућу воду и старом четкицом за зубе ишчеткајте улепљену жвакаћу гуму.

Овај поступак је потребно да поновите онолико пута колико је потребно да потпуно састружете и задњи комадић флеке. Уколико сте кратки са временом и жури вам се, може да вам помогне и пара из електричног кувала за воду. Kувало само прислоните уз мрљу и састружите је (под условом да није превелика).



Ствар укуса

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *