ГСП за новац којим изнајмљује минибусеве може да купи дупло више својих

0
Градски превоз (Фото:Весна Веизовић / Васељенска)

У оквиру јавног позива који је написан тако да услове испуњава једна фирма, ГСП Београд плаћа 7,4 милиона евра за изнајмљивање жутих школских минибусева, пише БИРН.

БИРН тврди да би Јавно комунално предузеће ГСП Београд за новац којим изнајмљује 47 школских минибусева могло да купи дупло више нових возила.

Kако се додаје, на основу анализе конкурсне документације, показало се да се цене нових минибусева крећу до 85 хиљада евра, што је упола мање од 165 хиљада евра коју ГСП плаћа за изнајмљивање једног возила.

Посао је добила фирма СДТ Гроуп из Сурчина која се заједно са ћерком фирмом СДТ Рентинг једина јавила на тендере и победила без конкуренције.
Ова фирма је од 2014. године, када је добила први посао за ГСП, до данас победила на више од 40 јавних позива градског превозника.

НЕЛОГИЧАН ПОТЕЗ ГСП-а

Стручњаци које је БИРН консултовао потез градског превозника да у наредних пет година изнајми минибусеве сматрају нелогичним, нарочито када се узму у обзир додатни трошкови.

Додају и да постоје спорне тачке у конкурсној документацији, поједини захтеви су неоправдани, а да то указује да су тендери писани тако да на њих може да се јави само једна фирма.

Други услови нису прецизно дефинисани, чиме је остављен простор за малверзације, објашњавају саговорници БИРН-а.

БЕЗ ОДГОВОРА НАДЛЕЖНИХ

Новинари БИРН-а кажу да директор ГСП Београд Радиша Момчиловић ни након три недеље није одговорио на њихова питања упућена електронском поштом.
Одговор није стигао ни из фирме СДТ Гроуп, која је са ћерком фирмом СДТ Рентинг победник на тендеру.

Први позив ГСП-а за минибусеве покренут је у децембру за 10 возила по цени од 1,1 милиона евра, док је другом, из јула тражена рента 37 возила за 6,3 милиона евра.
KУПОВИНА НОВИХ ВОЗИЛА ИСПЛАТИВИЈА

Професор Владимир Момчиловић са Саобраћајног факултета у Београду каже да се ради о трошковима изнајмљивања возила са осигурањем, регистрацијом, пнеуматицима и редовним одржавањем.

Трошкови за гориво и возаче додаје нису укључени у цену, иако услуга из предметне јавне набавке спада у област: Најам возила за превоз путника са возачем.

Момчиловић каже и да када би се прорачунали укупни трошкови са готово двоструко већом просечном годишњом километражом минибусева, набавна цена једног новог исплатила би се за три године, узевши у обзир максималну вредност таквог возила од 80.000 евра.Јавно.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.