“Србија постала земља стараца”

0

(Фото: Васељенска)

Демограф Горан Пенев изјавио је да се Србија у 21. веку по свим критеријумима нашла у групи демографски најстаријих земаља у Европи и свету.

– Почетком 2020. године више него сваки пети становник Србије био је старији од 65 година, а тек сваки седми млађи од 15 година – изјавио је Пенев за портал синдиката Независност.

Пенев је додао да је демографска ситуација у Србији “стабилно неповољна” а да је земља са 6,9 милиона становника малобројнија него пре 50 година.




– Број живорођених је већ неколико година стално испод 65.000 и значајно је мањи него било које године у 20. веку, чак мањи него у време било ког рата који је вођен у том столећу. Број умрлих је већ двадесетак година стално преко 100.000, а од 2010. се креће у распону од 100.000 до 104.000 годишње. Он је прошле године износио 101.400 – рекао је Пенев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је навео да је негативни природни прираштај на годишњем нивоу око 36.500 људи, али указао и на проблем одлива становништва из Србије.

– Врло је тешко доћи до поузданих података о спољним миграцијама становништва Србије. Резултати једног новијег истраживања указују да је између 2011. и 2018. године Србију напустило 226.000 становника, а да се истовремено у Србију доселило 131.000 становника. Миграциони салдо је износио минус 95.000 или минус 12.000 годишње – навео је Пенев.




Он напомиње да се исељавање нарочито интензивирало последњих година.

-. Моја је претпоставка да је тренд повећања исељавања настављен и 2019, али и да је 2020. он нагло прекинут. За очекивати је да ће и наредних година, пре свега као последица светске економске кризе изазване пандемијом, бити успорено исељавање, уз истовремено интензивирање досељавања, а пре свега повратка српских грађана из иностранства – додао је он.

Прочитајте још:  Ђилас: Треба увести санкције Русији

Пенев објашњава како демографска кретања утичу на тржиште радне снаге у Србији, што је видљиво кроз отежано задовољење потреба за радном снагом, као и у структурним променама по делатностима и занимањима које су директно условљене актуелним демографским кретањима.



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *