Расте број оболелих у свим земљама Европе, осим у Шведској

0
(Фото: Pixabay)

Док многе европске земље бележе нови пораст броја случајева на нивоу који нису забележени од врхунца пандемије коронавируса, Шведска има једну од најнижих стопа инфекције на континенту.

Према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести , ова скандинавска земља имала је у уторак укупну 14-дневну стопу нових случајева од 22,2 на 100.000 становника. За поређење, Шпанија има стопу 279, Француска 158,5, Чешка 118, Белгија 77, Велика Британија 59, а све споменуте земље у пролеће су, за разлику од шведског благог приступа, имале локдаун (закључавање), пише Гардијан.

Чак 23 од 31 европске земље које прати ЕЦДЦ имале су веће стопе инфекције. Нови случајеви, о којима се одсад у Шведској извештава од уторка до петка, појављују се отприлике с краја марта, а подаци националне здравствене агенције показују да је само 1,2 одсто од 120.000 тестова прошле недеље било позитивно.
Шведска такође има мање нових инфекција по дану, него њени нордијски суседи Норвешка и Данска. Тренутно је на интензивном лечењу у шведским болницама 15 пацијената с ковидом 19.
“Немамо ново ширење заразе као што имају многе друге земље. На крају ћемо видети какву разлику чини стратегија која је одржива и која се може дугорочно следити, уместо стратегије која носи локдаун, па отварање, па опет локдаун и тако стално испочетка”, рекао је Андерс Тегнел, главни шведски епидемиолог и архитекта стратегије без локдауна, за француску телевизијску кућу Франс-24, додајући да је његова земља углавном задовољна целокупном стратегијом.

За разлику од многих земаља, Шведска је затворила школе за ученике старије од 16 година, али не и за млађе, инсистирајући на похађању наставе. Школе и универзитети сада су поновно отворени. Такође су забрањена окупљања више од 50 људи, а особама старијима од 70 година и ризичним скупинама препоручена је самоизолација.
Од шведске 10-милионске популације затражено је, али не и наређено, да се држи физичке дистанце и да ради од куће, ако је могуће, што је већина прихватила. Продавнице, барови, ресторани и теретане остали су отворени, а маске засад нису препоручене.

Тегнел је инсистирао на томе да циљ није брзо постизање имунитета крда, него успоравање ширења вируса како би се здравствене службе могле носити с пандемијом.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.