Стјепан Месић: Срби су били највеће жртве

1
Хрватска (Фото: EPA-EFE/Christian Bruna)

Срби су највећа жртва последњег рата, па чак и они који су били лојални Хрватској, радили свој посао или је бранили, оценио је последњи председник Председништва СФРЈ Стјепан Месић.

Месић je, у интервјуу за франкфуртске „Вести“, изјавио да је створена атмосфера да су највећи непријатељи Хрватске сви Срби, али да се таква атмосфера помало мења набоље.
„Надам се и да ће овај корак који је направио Борис Милошевић помоћи Хрватима да схвате да нити су Срби проблем, нити опасност за Хрватску. Али, да би се у томе успело, Хрватска мора да се додатно отвори и то пре свега према Србији. Она то треба да уради без задњих намера, без калкулација“, поручује Месић.

Не могу се мењати комшије

Бивши председник Хрватске сматра да је потребно схватити да се не могу мењати комшије, али да се могу сарађивати као разумни људи и схватити да, ако су се Французи и Немци после три велика рата договорили да стварају нову Европу која ће отварати границе и штити националне мањине, онда то ваљда могу да учине и Хрвати и Срби.
„Данас је Французу потпуно неважно с које стране границе живи, као и Немцу. Исто тако то треба да постане неважно и једном Србину, Хрвату, Албанцу или Бошњаку“, наводи Месић, који сматра да су Срби највећа жртва последњег рата, па чак и они који су били лојални Хрватској.

Додаје и да концепт уједињене Европе искључује било какву могућност да дође до новог рата на овом континенту.

„А рат ћемо искључити као опцију тако што ће се омогућити сваком народу да се развија у свом укупном културном корпусу без обзира на границе“, објаснио је Месић.

Мржња се одржава на вештачки начин

За одлазак Бориса Милошевића на прославу „Олује“ у Книн, каже да је позитиван корак, али да сви даљи кораци у обнављању и поправљању односа два народа зависе од политичке воље политичких елита како у Хрватској, тако и у Србији.
„Што буду били бољи односи између Србије и Хрватске, то ће бити и више разумевања и за српске жртве у Хрватској. Зато треба поздравити сваки покушај који иде у том правцу“, указао је Месић.
На констатацију да се догађају инциденти у којима су нападани Срби у Хрватској, а да иза инцидената стоје млади, који нису ни рођени у време рата, Месић је нагласио да је то доказ да нема довољно политичке воље, али и доказ да школство није на висини задатка.

„Уместо да помаже да нове генерације европски размишљају, школство се уклапа у те националне торове који свима доносе само штету“, рекао је Месић и оценио да се на вештачки начин одржава мржња.

Сматра да Србија и Хрватска имају компатибилну привреду и да заједно могу да направе много тога ако добро сарађују и додаје да је „мали шенген“ добра идеја, али да коначно решење мора бити улазак у ЕУ свих оних држава које то желе, а још нису њене чланице, пренео је Танјуг.1 Коментар

  1. Stoko demonska, prvi si bio na celu satanista protiv nas ! Mogu prodane duse u Srbiji da ti oproste, mi Srbi molimo Boga da ti plati po tarifi kojom si nas unistavao. Sta mislite odakle je ta skotina ? Manastir pored Vrsca se zove Mesici ! Dal se manastir zove po njemu i njegovima ili bese obratno ?

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.