ЧИСТА РАЧУНИЦА Незапосленост у Србији бар дупло већа од Вучићеве бројке!

1

(Shutterstock)

Председник Србије Александар Вучић тврди да је стопа незапослености у Србији у другом кварталу “на историјском минимуму” и да износи 7,3 одсто. Тим подацима се похвалила и премијерка Ана Брнабић која је додала да је ово “невероватан резултат”. Међутим, уколико користимо просту формулу за израчунавање, можемо увидети да је стопа незапослености барем два пута већа од онога што је представио државни врх.

– Донесеним мерама спречено је отпуштање људи и постигнута је најнижа стопа незапослености од 7,3 одсто. То је најнижа стопа и на нивоу еврозоне. Гледаћемо да подстичемо државне инвестиционе радове. Тражим ове пројекте које хране и тесара и месара, и зидаре и подиже нам БДП – рекао је Вучић недавно на РТС-у.

Брнабић је такође на ову тему казала да је резултат Владе Србије “за велики понос”.



– У другом кварталу незапосленост је била 7,3 одсто, што је пад у односу на први квартал кад је била 9,7 одсто, у време када свуда у свету расте незапосленост невероватном брзином, када људи масовно остају без посла. Наш резултат је резултат за велики понос – рекла је Брнабић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта је, међутим, истина?

Према формули коју користи Републички завод за статистику, стопа незапослености представља однос броја незапослених према величини радне снаге помножено са 100.

То је, дакле, проценат радне снаге која је незапослена (Стопа незапослености = (број незапослених/радна снага) x 100).

По евиденцији Националне службе за запошљавање у августу 2020. године, број незапослених у Србији је 502.323, док број запослених по анкети о радној снази износи 2.844.200.

Прочитајте још:  Јужне вести: За премијерку "брзи прсти" најбољи начин да се дође до стана



Регистрована запосленост износи 2.197.065 запослених лица, а подаци о броју запослених добијени су из базе информација Централног регистра обавезног социјалног осигурања и Статистичког пословног регистра.

Ако као број незапослених узмемо податак Националне службе за запошљавање, број запослених по анкети о радној снази и формули Републичког завода за статистику, добићемо следеће:

– стопа незапослености = 502.323 / (2.844.200 + 502.323) * 100

Стопа незапослености у том случају износи 15,01 одсто.

Такође, уколико као репер за незапосленост узмемо податке Националне службе за запошљавање, број запослених из базе информација Централног регистра обавезног социјалног осигурања и формулу Републичког завода за статистику, подаци би били следећи:



– стопа незапослености = 502.323 / (2.197.065 + 502.323) * 100

Стопа незапослености у том случају износи 18,61 одсто.

Било како било, чак и ако се корсити формула која приказује умањену незапосленост, она никако не може да буде 7,3 одсто, како је казао Вучић приликом још једног самохвалисања.

Оваква Вучићева математика која се коси са званичним подацима, није промакла твитерашима.

– Значи у зависности коју цифру узмемо као број запослених, број незапослених у Србији је између 15,01 и 18.61 одсто. Све остало је креативна математика Вучићевих пајташа која нема везе са стварношћу – написао је један од корисника друштвених мрежа.



Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ЧИСТА РАЧУНИЦА Незапосленост у Србији бар дупло већа од Вучићеве бројке!

  1. Број оних који су се у анкети пријављени као запослени , а нису на евиденцији Централног регистра обавезног социјалног осигурања је
    2844200 – 2197065 = 647135 !!! Каква им је статистика , таква је и правна и социјална заштита .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *