КЕСИЋ ИДЕ НА РОБИЈУ? Поднета кривична пријава због верске мржње и нетрпељивости према Србима (ВИДЕО)

Зоран Кесић (Фото: Јутјуб)

Без обзира на исход процеса, јер судство је и даље под утицајем „жутих“ Зорану Кесићу и ауторима емисије „24 минута“ ће судити свети Василије Острошки, слава му и милост – овако, укратко, објашњава своје виђење случаја новосадски адвокат др Немања Алексић.

Алексић је против аутора и уредника емисије „24 минута са Зораном Кесићем“ поднео кривичну пријаву због верске мржње и нетрпељивости према верницима исказане у једној од последњих епизода.

Алексић оцењује да је Кесић повредио осећања свих верника помињући светог Василија Острошког и митрополита Амфилохија у, како каже, увредљивом контексту. Међутим, не сматра да су осећања верника повређена када је он у име Горана Весића поднео кривичну пријаву против владике Григорија за подстрекавање на убиство (Весића). Претходно је заменик градоначелника Београда епископа диселдорфског и целе Немачке назвао убицом.
„Гласачима у Црној Гори изгледа да се највише свидео управо Василије Острошки, који из оправданих разлога није могао да учествује на изборима, али је зато исцимао свог „пи-ара“, Амфилохија Радовића, да по први пут у животу изађе на изборно место и гласа. Добро, технички, изађе из џипа па гласа. Но, из чега ће.“, део је сатиричног прилога из емисије „24 минута“ због којег је Алексић поднео кривичну пријаву наводећи у њој да је аутор „на крајње злонамеран, безобзиран и охол начин изложио порузи верске симболе православне хришћанске вере, њене светитеље, свештенство и верни народ“.

Немања Алексић тврди да је овим прилогом почињено једно од најтежих кривичних дела, које проистиче и из Устава Србије где се наводи да нико не може бити дискриминисан на основу расне, националне или верске припадности.

– То је кривично дело које се гони по службеној дужности. Пошто тужилаштво очигледно није реаговало на емисију где се вређа СПЦ, њени свеци и то најпоштованији – свети Василије Острошки, слава му и милост, кога поштују и уважавају верници и католичке и исламске вероисповести, морао сам то ја да учиним. Замислите да сте ви у листу Данас написали да су Афроамериканци настали од мајмуна, да нису једнаки са белцима, да имају продужена стопала… Тог момента бисте били процесуирани од тужилаштва за изазивање расне нетрпељивости – указује наш саговорник. На опаску да је Данас озбиљан друштвено-политички дневни лист, а „24 минута са Зораном Кесићем“ сатирична емисија, Алексић одговара да је знао „да ћемо то да кажемо“.

– Нема ту сатире. Сатира је кад не вређате. Овде вређате моја најдубља религијска осећања. Кесићу ће судити Бог и Свети Василије, слава му и милост. Пошто ми још увек имамо тужилаштво и правосуђе под контролом Душана Петровића и Снежане Маловић, односно „жуто“, наравно да тужилаштво неће покренути поступак против дотичне индивидуе. Зато ћу ја преузети кривично гоњење – изричит је Алексић. Он очекује још 300 до 400 кривичних пријава против Кесића које ће се придружити његовој.
– Он не може да каже да Свети Василије није могао да присуствује изборима. Не заборавимо, свети Василије је жив. Он је светац. И не може митрополита Амфилохија да извргава руглу и да га назива пи-аром – каже наш саговорник. На питање зар и он није извргао руглу владику Григорија оптуживши га за покушај убиства, Алексић напомиње да се морамо прецизно изражавати.

– Ја сам поднео кривичну пријаву против владике Григорија за подстрекавање на убиство Горана Весића, јер је дотични изјавио „да је он организовао демонстрације, Весић не би ујутру могао да држи конференцију за штампу“. Шта је он мислио и шта је после рекао, не знам – поручио је Алексић.

Адвокат владике Григорија Владимир Гајић, који је и сам предмет тужбе Горана Весића, каже за Данас да „папир трпи све“, додајући да његов колега неће добити ниједну парницу.

– Канцеларија Алексић и партнери из Новог Сада потписала је тужбе Весића против владике Григорија, Весића против мене и сада ваљда у своје име и тужбу у име верника против Кесића. Док за прве две тужбе има пуномоћје од клијента, ова трећа је изгледа његова лична. Колега је поред свега и доктор наука. Титулу је стекао на неком од ових штанцованих факултета. Изгледа да му ни докторска титула не помаже да разуме демократски концепт изражавања слободног мишљења. То су у професионалном погледу лоше тужбе. Изгубиће све парнице – сматра Гајић.
Њузовац Ненад Милосављевић, један од чланова креативног тима емисије „24 минута“ каже за наш лист да их тужба јесте изненадила „јер никад до сада нису сезону отворили тако спектакуларно“.

– Али добро, можемо да разумемо ситуацију, господин Алексић као адвокат увек мора да ради у најбољем интересу свог клијента. Притом не мислим на Светог Василија Острошког. Добра ствар је што је тужбу писао баш један адвокат јер волимо да читамо квалитетно написане тужбе и баш не бисмо могли да поднесемо да читамо тужбу коју је састављао неко нестручан – истиче Милосављевић. Он додаје да тужба неће посебно утицати на њих, „осим што ћемо сада бити нестрпљиви да је прочитамо, а то ће нам помало одвлачити пажњу од свакодневних активности“.

– Људи који се баве хумором све чешће су изложени нападима јер након споразума у Америци убрзано усвајамо трендове са запада. Тамо је сада у моди да сви буду увређени због нечега, па је тај тренд стигао и код нас. У првој епизоди су црква и неки верници били увређени због помињања Василија Острошког и Амфилохија, у другој је због помињања Марка Ђурића био увређен Марко Ђурић, а видећемо ко ће бити увређен у следећој, можда бициклисти или тротинетисти – закључује Милосављевић.

Кесић: Не бавим се прошлим епизодама
– Не волим да коментаришем реакције гледалаца, а и ово некако спада у реакцију гледалаца. Тим пре што је за нас то већ давно прошла тема. Припремамо нову епизоду, откуд ми имамо времена да се бавимо претпрошлом епизодом – каже Зоран Кесић, упитан да прокоментарише кривичну пријаву.Данас

3 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.