ДАН KАД ЈЕ 1.100 ЕВРА МАЛО Цене станова су потпуно ПОДИВЉАЛЕ, а у овим крајевима највише

(Фото: pixabay.com)

Цене некретнина у Београду веће су и до 10 одсто, али упркос томе купаца има чак и више него у истом периоду прошле године. Експерти за некретнине сагласни су да је тржиште било уздрмано корона кризом, али док је пандемија у марту и априлу у потпуности замрзла тржиште, последњих пар месеци оно се вратило у нормалу.

– Уколико упоредимо месеце пре пандемије, јануар и фебруар 2020. године са истим месецима прошле године, говоримо о расту од више од 25% у броју прометованих некретнина на нивоу Србије. Kада говоримо о месецима након отварања тржишта, и тражња и понуда су рапидно порасли, због заостатака из марта, априла и маја. Тако да је јун био у расту у односу на јун прошле године за неких 26% – каже за наш портал оперативни директор компаније Цитyеxперт Милош Митић.

Проток на тржишту некретнина се повећао, а агенти некретнина сматрају да је могући узрок томе затварање тржишта за време карантина, те купци и продавци сада надокнађују пропуштено.

– Kупопродаја некретнина у односу на исти период прошле године није опала, напротив, мислим да се она интензивирала. Kоронавирус утицао је на повећање промета. Не знам да ли је вирус директно утицао, али у односу на прошлу годину има више купаца – каже за Директно агент Фима некретнина Владимир Лабан.Новац који купци треба да издвоје за некретнине у Београду, међутим, такође је већа. Тако је цена квадрата скочила у централним, али и општинама на периферији града. Примера ради, Миријево има мањак станова у односу на потражњу па цене иду до чак 1.400 евра, што се враћа на нивои из 2008.

– Цене станова расту, у процентима за око 10 посто на ободима града – Миријево, Мали Мокри луг, Велики мокри луг, а у центру су такође скочиле. Kупци некретнина више се интересују за новоградњу, највише због повраћаја ПДВ-а за нове станове и купце првог стана – објашњава Лабан.

Општина Савски венац престигла је општину Стари град по висини цене квадрата у староградњи, те за стан или кућу треба да у просеку издвојите чак 2.565 евра, док се некретнине на Палилули, у зависности од локације, могу купити и за „само“ 1.159 евра.

Иако је корона уздрмала тржиште цене још увек не падају али, како сматра Митић, у последњих пар месеци не можемо говорити ни о расту већ о равној криви.

– Не можемо говорити о расту цена након пандемије. Ако погледамо тражњу, она је и даље константна за већ традиционално тражене централно београдске локације као и за нове кондоминијуме. Можемо да говоримо о благом расту од неких 5-10% – сматра Митић.

Да ли ће се купци определити за стару или нову градњу зависи од личних преференција, али расте тенденција куповине нових станова јер често коштају исто као и стари.

– Тренутно је таква ситуација да су станови у староградњи врло често у сличном или истом ценовном рангу са новоградњом, тако да се тражња све више усмерава ка новоградњи. Можемо рећи да у укупном промету и даље доминира староградња, али да тражња ка новоградњи из године у годину све више расте. Ту можемо подвућии јасну паралелу са растом броја инвеститора који граде – каже Митић.За стари стан у Београду тако треба издвојити од 838 до 2.480 евра, а за нови 1.197 до 3.081 евра по квадрату у зависности од локације.

– У првом кварталу ове године просечна цена станова у староградњи у Београду, оглашених код нас, износила је 1.512 евра/м2, а у другом кварталу 1.650 евра/м2, при чему видимо да је, без обзира на ванредно стање, други квартал донео раст цена – каже Јасмина Гаврилов Дражић, ПР менаџер агенције за некретнине 4зида.

У просеку се за стан у староградњи издваја око 1.659, а у новоградњи 2.139 евра.

– Најскупљи станови у Београду су на локацији Београд на води, где је у првој половини ове године и продат најскупљи квадрат, коштао је наиме 9.124 евра. На овој локацији је и продат најскупљи стан у Србији и то за 1.380.888 евра. Поређења ради, прошле године најскупљи квадрат износио је 8.683 евра, а налазио се на истој локацији, Београду на води – каже Јасмина.

Епидемија коронавируса донела је, како наводи Гаврилов Дражић, мањи промет на тржишту непокретности, али није утицала на цене некретнина, које у већини градова и даље бележе раст. Тржиште некретнина можда очекују промене и на јесен, а то пре свега зависи од епидемиолошке ситуације, али и од економске ситуације у земљи.Директно

1 Коментар

  1. Порекло имовине и докази како се то (опљачкало) стекло је главни кривац за ово поскупљење квадрата стана. Тако је то кад анархија крене у прогресију и губи контролу мада се она никада неможе контролисати потпуно. Сада креће анархија унутар анархије а то почиње вештачки надуваним ценама. Сетимо се како је 2008 године економска криза кренула у трулој америци надувавањем цена некретнина вештачки и онда огроман пад. Мислим да је то сценарио и у СРБИЈИ како би се огромна пљачка заташкала и опрала. Једно је сигурно све креће од картела који добија сценарио од нацистичких пљачкаша и убица СРБА И СРБСКЕ ДЕЦЕ из труле нацистичке дубоке државе демократске сранке клинтонових, бајдена, мекејна, сороша, гејтња све самих убица и пљачкаша а највњћих велеиздајникових пријатеља тачније газда који му наређују како да спроведе до краја уништавање СРБА и тиме испуни ционситички план дубоке државе труле нацистичке америке.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.