У Новом Бечеју пореским обвезницима покушавају да наплате застарелу обавезу из самодоприноса који је укинут пре више од 8 година

Зграда општине Нови Бечеј (Фото: М.П.)

Буру незадовољства изазвала је ових дана одлука новобечејске локалне самоуправе да, у време када су у западном свету, на који ми „треба“ да се угледамо, камате на кредите блиске цифри од 0%, покуша својим грађанима да наплати неплаћене остатке самодоприноса који је увела нека сада већ далека бивша власт, и то са дебелом затезном каматом (која се креће од 10-12% годишње). Тако је испало да на основни „дуг“ од 1000 динара треба платити још најмање 1500 динара камате, па и више, а има случајева да се појединцима тражи и сума од по 90.000 динара…

Наиме, Одсек за финансије и привреду општине Нови Бечеј је у току протеклог викенда разаслао запослене у општинској управи да по кућама деле на потпис дивне честитке, ОПОМЕНЕ, са, у погледу битних чињеница веома недефинисаним али зато застрашујућим текстом, тако да се може очекивати да ће највећи број престрављених грађана у траженом року од 5 дана и „поступити по наређењу“.
У тим опоменама се не види најважнија ствар, период када је та обавеза настала, тако да само добро информисани и правно потковани могу укапирати да се ради о застарелом потраживању, које се више не може законским путем наплатити, АЛИ ЈЕДИНО У СЛУЧАЈУ АКО СЕ У СВОМ ПРИГОВОРУ ДУЖНИК ПОЗОВЕ НА ЧИЊЕНИЦУ О ЗАСТАРЕЛОСТИ.

Да би изјавио приговор, грађанин треба само да понесе добијену опомену и оде до шалтера Општинске управе. По Закону о општем управном поступку, службеници су ДУЖНИ да ПРИГОВОР узму од грађанина и УСМЕНО, У ЗАПИСНИК. Грађанин том приликом треба само да каже ДА СЕ ПОЗИВА НА ЗАСТАРЕЛОСТ ПРЕДМЕТНЕ ОБАВЕЗЕ, И НИШТА ДРУГО.

Они који су мало вичнији правним пословима, могу приговор да поднесу и у писменом облику, у два примерка, од којих један предају на шалтеру а други, који мора бити од стране службеника оверен пријемним печатом, задржавају.
По члану 114 Закона о пореском поступку и администрацији, обавезе као што је ова застаревају у року од 5 ГОДИНА од настанка обавезе или од последње опомене, уколико је орган већ раније опомињао дужника (што овде није случај), а то исто потврђује и Мишљење Министарства финансија бр. 413-00-28/2018-04 од 15.5.2018. године.
Подношењем приговора, који мора бити поднет најкасније у року од пет дана, отпочиње, у складу са законом, УПРАВНИ ПОСТУПАК, који је озбиљна ствар. Општински орган на сваки овакав приговор МОРА да одговори и то у разумном року, не дужем од 15 дана. У случају да они приговор одбију или одбаце, постоји могућност жалбе вишој инстанци, Министарству финансија и/или Управном суду, који још увек важи за веома озбиљну установу.

Није срамота позивати се на застарелост неке обавезе. Институција застарелости је опште позната и призната у целом свету и има веома битну улогу у сваком правном систему. Она служи, са једне стране, да кажњава неажурност и пасивност поверилаца, а са друге стране представља битан услов који омогућава да правни систем уопште функционише. Замислите који би то хаос био када би се сада појавили наследници турских ага и бегова, или аустријских грофова, са „веродостојним исправама“, доказима да им наши чукундедови нису пре неколико стотина година платили расписани харач, све са законском затезном каматом и то заједно са приватним „јавним“ извршитељима, који би им вероватно са великим задовољством у томе помогли,…

Дакле, исплати се посетити шалтере општине. Пожурите!

М.П.Ц. / Васељенска1 Коментар

  1. Građani Novog Bečeja imaju jednu od najgorih i najpohlepnijih opštinskih vlasti u celoj Srbiji! Jedna od retkih opština gde još traje samodoprinos raspisan pre više od deset godina. Ovaj pokušaj naplaćivanja zastarelog duga je još jedna sramota opštinske vlasti Novog Bečeja i g-đe Stanisavljev čiji potpis stoji na rešenjima. Bruka!!!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.