У Новом Бечеју пореским обвезницима покушавају да наплате застарелу обавезу из самодоприноса који је укинут пре више од 8 година

1

Зграда општине Нови Бечеј (Фото: М.П.)

Буру незадовољства изазвала је ових дана одлука новобечејске локалне самоуправе да, у време када су у западном свету, на који ми „треба“ да се угледамо, камате на кредите блиске цифри од 0%, покуша својим грађанима да наплати неплаћене остатке самодоприноса који је увела нека сада већ далека бивша власт, и то са дебелом затезном каматом (која се креће од 10-12% годишње). Тако је испало да на основни „дуг“ од 1000 динара треба платити још најмање 1500 динара камате, па и више, а има случајева да се појединцима тражи и сума од по 90.000 динара…

Наиме, Одсек за финансије и привреду општине Нови Бечеј је у току протеклог викенда разаслао запослене у општинској управи да по кућама деле на потпис дивне честитке, ОПОМЕНЕ, са, у погледу битних чињеница веома недефинисаним али зато застрашујућим текстом, тако да се може очекивати да ће највећи број престрављених грађана у траженом року од 5 дана и „поступити по наређењу“.




У тим опоменама се не види најважнија ствар, период када је та обавеза настала, тако да само добро информисани и правно потковани могу укапирати да се ради о застарелом потраживању, које се више не може законским путем наплатити, АЛИ ЈЕДИНО У СЛУЧАЈУ АКО СЕ У СВОМ ПРИГОВОРУ ДУЖНИК ПОЗОВЕ НА ЧИЊЕНИЦУ О ЗАСТАРЕЛОСТИ.

Да би изјавио приговор, грађанин треба само да понесе добијену опомену и оде до шалтера Општинске управе. По Закону о општем управном поступку, службеници су ДУЖНИ да ПРИГОВОР узму од грађанина и УСМЕНО, У ЗАПИСНИК. Грађанин том приликом треба само да каже ДА СЕ ПОЗИВА НА ЗАСТАРЕЛОСТ ПРЕДМЕТНЕ ОБАВЕЗЕ, И НИШТА ДРУГО.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ТУЂМАН ИМАО ШПИЈУНА У СЛОБИНОМ КАБИНЕТУ, ДОЈАВИО КЉУЧНУ ИНФОРМАЦИЈУ ПРЕД "ОЛУЈУ"! Бивши министар открива тајну чувану ТРИ деценије

Они који су мало вичнији правним пословима, могу приговор да поднесу и у писменом облику, у два примерка, од којих један предају на шалтеру а други, који мора бити од стране службеника оверен пријемним печатом, задржавају.
По члану 114 Закона о пореском поступку и администрацији, обавезе као што је ова застаревају у року од 5 ГОДИНА од настанка обавезе или од последње опомене, уколико је орган већ раније опомињао дужника (што овде није случај), а то исто потврђује и Мишљење Министарства финансија бр. 413-00-28/2018-04 од 15.5.2018. године.




Подношењем приговора, који мора бити поднет најкасније у року од пет дана, отпочиње, у складу са законом, УПРАВНИ ПОСТУПАК, који је озбиљна ствар. Општински орган на сваки овакав приговор МОРА да одговори и то у разумном року, не дужем од 15 дана. У случају да они приговор одбију или одбаце, постоји могућност жалбе вишој инстанци, Министарству финансија и/или Управном суду, који још увек важи за веома озбиљну установу.

Није срамота позивати се на застарелост неке обавезе. Институција застарелости је опште позната и призната у целом свету и има веома битну улогу у сваком правном систему. Она служи, са једне стране, да кажњава неажурност и пасивност поверилаца, а са друге стране представља битан услов који омогућава да правни систем уопште функционише. Замислите који би то хаос био када би се сада појавили наследници турских ага и бегова, или аустријских грофова, са „веродостојним исправама“, доказима да им наши чукундедови нису пре неколико стотина година платили расписани харач, све са законском затезном каматом и то заједно са приватним „јавним“ извршитељима, који би им вероватно са великим задовољством у томе помогли,…

Прочитајте још:  Чије горке плодове жање СПЦ на челу са рокером Порфиријем?

Дакле, исплати се посетити шалтере општине. Пожурите!

М.П.Ц. / Васељенска



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “У Новом Бечеју пореским обвезницима покушавају да наплате застарелу обавезу из самодоприноса који је укинут пре више од 8 година

  1. Građani Novog Bečeja imaju jednu od najgorih i najpohlepnijih opštinskih vlasti u celoj Srbiji! Jedna od retkih opština gde još traje samodoprinos raspisan pre više od deset godina. Ovaj pokušaj naplaćivanja zastarelog duga je još jedna sramota opštinske vlasti Novog Bečeja i g-đe Stanisavljev čiji potpis stoji na rešenjima. Bruka!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *