РАТ ДВЕ СИЛЕ НА KАВKАЗУ МОГАО БИ ДА ДОВЕДЕ ДО ЈОШ ВЕЋЕ KАТАСТРОФЕ: Ако Азербејџан оствари своје претње, следи нови ЧЕРНОБИЉ

0

PROFIMEDIA

Жесток сукоб у Нагорно-Kарабаху би могао да доведе и до нуклеарне катастрофе.

Наиме, једна од потенцијалних мета евентуалног азербејџанског напада на Јерменију могла би да буде и нуклеарна електрана, писали су страни медији још пре неколико месеци.

У данима пре почетка сукоба у азербејџанском региону Нагорно-Kарабаху, јерменске власти су поновиле да су добиле озбиљне претње од Азербејџана. Претње Азербејџана да ће погодити нуклеарну електрану Метсамор нису ништа друго него злочин против човечности и на то би требало да стигне одговарајући одговор међународне заједнице, рекао је јерменски министар територијалне управе и инфраструктуре Сурен Папикијан у обраћању 64. годишњем редовном заседању Генералне конференције ИАЕА 21. септембра.

Јерменија ће наставити да спроводи све напоре да спречи такве претње у будућности, рекао је он тада.

“У овим тешким условима борбе против корона вируса, Јерменија се суочила са изузетно опасним и без преседана изазовом за безбедност наше земље и целог региона. Говорим о стварној претњи ракетним ударом на нуклеарну електрану Метсамор, коју је изразио представник суседне државе Јерменије”, рекао је Сурен Папикјан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Према његовим речима, Азербејџан је рекао да би циљ таквог удара био “наношење катастрофалне штете Јерменији и њеном народу”.

“Први пут се суочавамо са ситуацијом када стварна претња за безбедност нуклеарке не долази од терористичке организације, већ од државе преко њеног званичног представника. Штавише, држава која се представља пред међународну заједницу као њен одговорни члан и пуноправни је субјект међународних односа. Kако се испоставило, наше међународно право и његови алати нису у потпуности узели у обзир појаву таквих претњи. Нажалост, до данас међународна заједница нема ефикасне механизме ограничавања за спречавање потенцијалних претњи по безбедност нуклеарних електрана од стране држава и недостају јој алати за ефикасно реаговање на претње које су већ упућене”, изјавио је министар Папикијан, а пренели јерменски медији.

Прочитајте још:  Забринутост на Кавказу: Руски војни званичник објашњава зашто је Путин изненада дигао војску

Претње Азербејџана уследиле су у време летошњег сукоба две државе око граница. У том сукобу је погинуло укупно 16 људи.

Међутим, претња која укључује ракетни напад на совјетску нуклеарку – потез који би могао масовно да повећа број погинулих и покрене катастрофу након Чернобиљској у региону и шире – изненадио је многе људе, пише “Радио Слободна Европа”.




“Јерменска страна не сме да заборави да нам најсавременији ракетни системи наше војске омогућавају прецизан удар на нуклеарку Метсамор, што би могло довести до велике катастрофе за Јерменију”, рекао је портпарол азербејџанског Министарства одбране Вагиф Даргали 16. јула, неколико сати након што су непријатељства настављена након једнодневног затишја.

Било је спекулација да је јерменска страна прво наговестила да би могла некако да погоди цивилни циљ – попут бране Мингачевир – али није било доказа да је било који званичник направио такву претњу.

Сада, више од два месеца касније, поново се страхује од тога да би сукоб на Kавказу могао да ескалира у тој мери да Азербејџан испуни своју претњу.



Радио Слободна Европа

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *