БРОЈ УМРЛИХ ЈЕ САМО ДЕО: Како нас је Кризни штаб обмањивао од почетка пандемије (ВИДЕО)

0

Кризни штаб (Фото: Јутјуб)

Излагање епидемиолога и члана Кризног штаба др Предрага Кона о томе да је било знатно више умрлих до јуна него што су то показали званични подаци са којима је струка излазила у јавност, изазвала је велики потрес и многобројне реакције. Но, уколико се вратимо уназад и присетимо се хронолошки шта се збивало од почетка пандемије коронавируса, можемо закључити да подаци о броју умрлих нису једина обмана и контрадикторност у понашању чланова Кризног штаба.

Све је почело са, сада већ антологијским ставом пулмолога Бранислава Несторовића, који је пажњу скренуо још 26. фебруара када у Србији званично није био забележен ниједан случај ковида-19, изјавом да је реч о “најсмешнијем вирусу”.

– Не могу да верујем да се народ који је преживео санкције, бомбардовање, свакојака малтретирања, уплаши најсмешнијег вируса у историји човечанства, који на Фејсбуку постоји – изјавио је Несторовић.




Он је поручио људима да слободно иду у шопинг у Милано, у тренутку када је у том делу Италије пријављиван све већу број заражених корона вирусом, док је укидање летова и затварање граница назвао “бесмислицом”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неколико недеља касније, Србија је затворила све границе.

Прочитај још: 

Заменица директора Института за јавно здравље Србије “Батут” др Кисић Тепавчевић је осмог априла изјавила да стручно мишљење никада није било да се ради о “најсмешнијем или смешном вирусу”.

Прочитајте још:  Белоруска војска стигла у ваздушну базу у Србији

-Ја себи никада не бих дозволила такав начин интерпретације – изјавила је она гостујући у једној емисији.




Појава короне званично 6. марта… Кисић: Први случај 1. марта, други случај 3. марта

Кисић се такође прославила и постала позната јавности са доласком коронавируса, а прва њена контроверзна изјава биле су информације о појављивању првог счучаја короне у нашој земљи. Корона се наводно званично појавила 6. марта, дан после расписивања парламентарних избора, док је Кисић казала да је прва инфекција коронавирусом код нас изолована још 1. марта.

– Био је у питању импортовани случај – та особа је изолована, хоспитализована и није се даље проширило – рекла је Кисић Тепавчевић у емисији “Око” на РТС. Докторка Кисић је у емисији рекла да је два дана после првог случаја, дакле 3. марта забележен и други случај короне и да се ту већ десила локална трансмисија.

Када се заиста појавио први случај короне у Србији и да ли су информације о томе одлагане како би се расписали избори, вероватно још дуго нећемо сазнати.

Кон 25. маја: Вирус ослабио! Кон 26. јуна: Народ прихватио причу да је вирус ослабио, а није




Епидемиолог Предраг Кон, гостујућу у јутарњем програму Студија Б рекао је да је вирус ослабио и да се епидемија гаси, као и да ће све чешће бити ситуација без преминулих од ковида 19.

Месец дана касније, неколико дана након одржавања парламентарних избора Кон каже да је вирус изузетно заступљен и да се размишља о затварању ноћних клубова и ограничавању радног времена локала.

Прочитајте још:  У Латинској Америци милиони људи гладују због короне

– Ситуација је таква да мере што пре треба донети, него чекати да се још погорша ситуација. Што се тиче приче о слабљењу вируса, народ је прихватио да је то сада нешто много слабије и да не треба да се води рачуна о томе, а вирус се слабо променио у смислу способности да изазве тешка обољења – казао је Кон.

Прочитај још: 

Кисић: Излазак на изборе није ризичнији од одласка у продавницу

Врапцима на грани било је јасно да су по замисли државног врха спорни избори морали да се одрже 21. јуна, па је тако створен утисак и да је ситуација око коронавируса стабилнија.

Др Дарија Кисић Тепавчевић казала је у дану избора да излазак на гласање није ризичан од обољевања, иако је велики број људи на таквим местима евидентна опасност.




– Одлазак на бирачко место са аспекта превенције капљичних инфекција се не сматра већим ризиком него било који одлазак у затворени простор где боравимо краће време – можда је најбољи пример одлазак у продавнице.

Већ дан након избора, међутим, број новозаражених почео је рапидно да расте, да би у неком моменту достизао и по 300-400 новооболелих од вируса ковид-19.

Кон у марту: Не треба затварати школе; Кон у септембру: Ђаци су супер преносиоци вируса

– Треба образложити зашто је струка остала на ставу да је затварање школских и предшколских установа контрапродуктивно у овом тренутку. Једноставно, немамо ситуацију пораста респираторних инфекција у школским колективима. То је показатељ да нема преношења. Такође, сви они подаци који су добијени од колега из Кине који су све ово преживели говоре да деца практично да и не оболевају, а оно што је најкарактеристичније је да имају инфекције, али да нису преносиви – навео је Кон када је први пут било речи о затварању школа.

Прочитајте још:  Путовање без вакцине – може, али шта вас чека после границе?

– Школе су место највећег ризика за преношење вируса – казао је Кон крајем септембра, додавши да су “супер преносиоци” вируса средњошколци и студенти.



Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *