Одакле “Ер Србији” новац за самостално враћање великог дуга

0

Ed Rieker/AP Images Air Serbia

Вест да је „Ер Србија“ самостално намирила кредит од чак 57,62 милиона долара, које је 2015. године зајмила од финансијског фонда „Етихад Аирwаyс Партнерс“, међу домаћим стручњацима и даље изазива недоумице. Док детаљи трансакције нису познати, а управа и држава као већински власник тврде да је кредит намирен без државне помоћи, јавност се пита – одакле новац за исплату дуга. Поготово када се зна да је „Ер Србија“ уочи доспећа дуга обавестила свог кредитора да због пандемије можда – неће моћи да испуни своје обавезе.

Да неће имати новца да на време врати дуг од готово 57 милиона долара, “Ер Србија” је свог кредитора обавестила још у јуну. Kао разлог да потенцијално неће моћи да испуни своје дужничке обавезе ова авио-компанија је навела финансијске последице пандемије коронавируса. Уследели су разговори са кредитором који нису уродили плодом – у августу је обелодањено да је “Етихад” одбио захатев “Ер Србије”.




У понедељак, 28. септембра и компанија и Министарство саопштавају да је комплетан кредит намирила “Ер Србија” – самостално.

С обзиром да је тражено одлагање плаћање дуга, да је наша и цела светска авио-индустрија у великим губицима због пандемије, тешко је веровати да је оволики износ новца плаћен директно са банкарског рачуна. Извесније је да је стари кредит намирен новим кредитом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да ли се “Ер Србија” додатно задужила, и ако јесте – да ли је за евентуални дуг гарантовала држава – питање је које је Нова.рс упутила “Ер Србији”, али до момента објаве овог текста одговори нису стигли.

Прочитај још: 

У прилог тези да је за отплату оволиког дуга свакако била неопходна финансијска “ињекција” говоре и подаци из редовног пословања, пре пандемије.

Прочитајте још:  Вучић уручио Гренелу Орден српске заставе првог степена

Наиме, “Ер Србија” је током 2019. године имала добит од 1,12 милијарди динара. Истовремено је, на име субвенција, донација, дотација и премија књижила дупло већи приход – 2,4 милијарде динара.

Исто је било и годину пре – у 2018. забележен је профит од 1,44 милијарде динара, уз исти износ субвенција – 2,4 милијарде динара. Из овога произилази да је компанија “у плусу” захваљујући – дотацијама.




“Ер Србија”, иначе, има рачуне у шест пословних банака, од којих је само једна у домаћем власништву, као и један рачун у Управи за трезор Министарства финансија.
Савић: Можда држава хоће да откупи Етихадов део

“Веома је тешко коментарисати вест, а да немамо пуну информацију шта се заправо десило. Можемо само да нагађамо и спекулишемо, али суштински – то може бити свашта. Од препакивања финансијских резултата до повратка компаније у потпуно власништво државе”, каже за Нова.рс професор Економског факултета Љубодраг Савић.

Он истиче да има доста оправданог мишљења да је време да држава Србија откупи пакет “Етихада” и компанију поново врати у стопроцентно власништво државе.

“Етихаду уопште не цветају руже, а ни Ер Србија није у сјајној позицији. На све то се надовезала пандемија, када авиони слабо лете. Вероватно је дуг Ер Србије значајно порастао, и то не само њих, већ и свих авио превозника. Тешко могу да закључим да ли је реч о стратегији враћања Ер Србије у стопроцентно власништво државе. Али, ако јесте – онда је то начин како се спроводи”, указао је Савић.




Прво се, наводи, елиминишу дугови према Етихаду, матичној компанији.

Прочитајте још:  Бошку због цепања сакоа прети и до пет година робије

“На основу ових оскудних информација, тешко је закључити шта је по среди. Најпре ми личи на ово, ако већ морам да се определим”, истакао је Савић.

Прочитај још: 

На питање да прокоментарише чињеницу да су и “Ер Србија” и Министарство финансија саопштили да је компанија самостално вратила дуг, без помоћи државе, професор Савић каже: “Верујем да је компанија, ако посматрамо само ту операцију изоловано тако и урадила. Држава значајно помаже Ер Србију, кроз различите форме помоћи. Ако човек посматра само једну изоловану операцију – вероватно је тако. Али ако посматра целокупно пословање, онда врло лако може да доведе у везу ово раздуживање са државом. То не мора да буде директно, у смислу да им држава пребаци новац у те намене. Јер, има више начина на који држава помаже Ер Србију”, истакао је Љубодраг Савић.

Kако додаје – чак и ако компанија искаже губитак и увећа га због тога – ништа јој неће бити.




“Држава ће то толерисати. Сви други ће то толерисати, јер – држава стоји иза тога. О чему је овде конкретно реч – сада је веома тешко рећи”, оценио је Савић.

Задуживање

Подсетимо, 15. септембра 2015. године Ер Србија је закључила уговор о дугорочном кредиту са ЕА Партнерс И БВ у износу од 56,54 милиона долара.

“Средства су повучена 28. септембра 2015. године у износу од 52,84 милиона долара након одбитка трансакционих трошкова од 6,55 одсто. Kредит доспева у целости након пет година, у септембру 2020. године. Kаматна стопа износи 6,96 одсто годишње увећана за 0,1725% на кварталном нивоу”, стоји у Напоменама уз финансијски извештај ове компаније за 2019. годину.

Прочитајте још:  Над Јарињем…(Србин без Косова и Метохије)

У јулу ове године Ер Србија започела је “интензивне” преговоре са Етихад ервејз партнерс БВ (ЕАП БВ), фондом који је национални превозник из Уједињених Арапских Емирата успоставио да би финансирао своје подружнице, око реструктурирања свог вишемилионског дуга. Ер Србија је обавестила Етихад ервејз партнерс да потенцијално нец́е моц́и да испуни своје дужничке обавезе услед кризе изазване коронавирусом.




Ови преговори нису уродили плодом.

Подсетимо – држава је Ер Србији исплатила најмање 200 милиона евра у периоду 2014-2018, о чему сведоче финансијски извештаји компаније, док је тада државни аеродром “Никола Тесла” националном авиопревознику отписао 67 милиона евра потраживања од 2013. до 2015. године.

Остаје непознато колико је Ер Србија уштедела на гориву за које је тражила повлашћену цену од НИС-а, као и колико је “Етихад” наплатио српском превознику лизинг авиона и посада, као и одржавање летелица.

На све то треба имати на уму и три кредита – два, узета од ћерке фирме Етихада, укупне вредности 120,5 милиона долара са изузетно високим каматама, доспевају Ер Србији на наплату ове и следеће године.

Трећи кредит вредан је 40 милиона долара, и такође је позајмица “Етихада”, коју је национални превозник УАЕ претворио у власништво од 49 одсто у Ер Србији.



Аутор: Даниела Илић Kрасић, Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *