Чудотворна моћ белог лука: Једите дневно два чена и све болести ће вас заобићи!

0

foto: Shutterstock

Бели лук је од давнина познат као најмоћнији природни лек јер је богат витаминима, минералима, антиоксидансима који помажу у заштити имуног система, те фитонцидима, као што су алицин, који је одличан у борби са инфекцијама и упалама.

Поред тога, садржи и значајне количине витамина Ц, селена, мангана и гвожђа.

Храњив с обзиром на величину

Сирови бели лук садржи око 14 калорија, 0,57 грама протеина и око три грама угљених хидрата.

Иако је веома мален, један чен белог лука садржи значајне количине витамина и нутријената, од чега има 2,81 мл витамина Ц, 1,28 мл селена, 0,15 мл мангана и 0,15 мл гвожђа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Иако је богат нутријентима, један чен белог лука неће нас напунити дневним потребама за храњивим састојцима.

“Kонцентрација није иста као кад бисмо, на пример, појели целусалату”, каже др. Том Холанд са Русх Университy Медицал Центер.

Он упозорава како не треба ођедном у исхрану укључити велике количине белог лука.

“Дневна количина коју свако треба да конзумира је највише један до два чена, каже Трејси Бригман, нутрициониста на Универзитету Георгија.

Уколико поједете више, ризикујете пробавне сметње, дијареју, лош дах и надимање.

“Уз бели лук би требало у исхрану уврстити свежи першун, нану или јабуке како бисте сприечити стварање неугодног мириса”, саветује Бригман.




Јача имунитет

” Бели лук садржи алицин који помаже јачању имунитет. Студија објављена у часопису Јоурнал оф Иммунологy открила је да бели лук јача имунитет тако што стимулише лимфоците, макрофаге и друге ћелије имунолошког система. Поред тога, помаже у сузбијању прехладе јер има антибактеријска и антимикробна својства захваљујући којима спречава раст и развој вируса, бактерија и других нежељених организама”, каже Бригман.

Прочитајте још:  Питање за доктора: Добро јутро, да ли би сте пустили дете сада напоље?; Доктор: Не бих

Појаснила је и како многе студије наводе бенефите, али не постоје јаки докази који би подупрли могућност да додаци исхрани у облику суплемената белог лука могу смањити трајање или интензитет прехладе или вируса.

Свакако, морате прати руке, избјегавати додиривати лице и на друге начине спречавати могуће инфекције. Бели лук можда неће спречити болест, али може да помогне имунитету да се од ње лакше одбрани.

Смањује ризик од неких врста рака




” Бели лук је одличан извор фитохемикалија које штите ћелије од оштећења, те смањују ризик за настанак појединих врста рака”, каже Бригман.

Фитохемикалије су састојци воћа и поврћа повезани са смањењем настанка хроничних обољења, а поједине студије су доказале да фитохемикалије из белог лука имају антиканцерогено деловање и помажу у борби против рака желуца и црева.

Али, нема чврстих доказа да бели лук заиста штити од рака.

Одличан за здравље срца

Студија коју је објавио часопис Еxпериментал анд Тхерапеутиц Медицине открива да конзумирање две капсуле екстракта белог лука свакодневно током два месеца може позитивно да утиче на снижавање високог крвног притиска, те смањи артеријску напетост код људи с високим притиском.

Чини се како бели лук штити срце”, истиче Бригман.

Студија из 2013. године показује да бели лук смањује масноћу у крви, што значи да снижава холестерол, а тиме смањује ризик настанка артеријског ринитиса.




“Kолико белог лука треба појести да бисте осетили позитиван учинак је индивидуално. Али, истраживање на ту тему показује да вам треба око четири чена белог лука дневно”, каже Пуја Агарwал, нутрициониста и епидемиолог у Русх Университy Медицал Центер.

Прочитајте још:  Зимница није потпуна без овог рецепта: Kисела пеглана паприка која се једноставно припрема и може да стоји целу зиму

Подстиче издржљивост

Спортисти у дрвеној Грчкој наводно су јели бели лук пре такмичења како би побољшали своју форму. Разлог лежи у чињеници да бели лук отпушта нитрицни оксид, материју која опушта крвне судове и снижава крвни притисак.

Неке студије на пацовима и мишевима су показале да бели лук омогућава бољу издржљивост код вежбања.

“Али подаци за људе нису још дефинисани па не можемо доносити закључке ” каже Бригман.

Kако га јести?

Бригман каже да је боље јести свежи бели лук, него онај у тегли, јер ћете тако из њега извући максималне здравствене бенефите.

Наиме, алицин из белог лука који доприноси његовој ефикасности најбоље делује након што се бели лук уситни или прожваће. Kоличина алицина је на врхунцу десетак минута после сецкања, а уништавају га температуре изнад 60 Целзијуса.



24 Sata.Hr

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *