Сећате се опасног изазова “ПЛАВИ KИТ” због ког су деца дизала руку на себе? Појавио се нови и ОДНЕО ПРВУ ЖРТВУ

0

Полиција истражује да ли је смрт дечака (11) повезана са новом “суицидном игром”
Дечак (11) из Италије извршио је самоубиство за које полиција сумња да је повезано са новом, језивом “игром” званом “Изазов Џонатан Галиндо” која кружи друштвеним мрежама и подстиче децу да одузму себи живот.

Дечак је умро у уторак у Напуљу око 1.00 ујутро, а полиција је касније открила узнемирујућу поруку на његовом таблету, пренео је Неwс.цом.ау.

– Мама и тата волим вас. Сада морам да пратим човека са црном капуљачом. Немам више времена. Опростите ми – написао је он.




Полиција истражује да ли је његова смрт повезна са новом, “суицидном игром” којој су на мети деца, а власти су све забринутије да је “човек са црном капуљачом” онлајн лик зван Џонатан Галиндо, који поставља изазове за децу са хорор тематиком. Сваки задатак је још узнемирујући и опаснији од претходног. Његов лик је нешто између човека и пса, са округлим црним носом, људским осмехом и дугим црним ушима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Налози са именом Џонатана Галинда и његовом сликом траже од деце преко друштвених мрежа да играју ту језиву игру. Задаци, како се наводи, почињу прилично безопасно. Деца се, на пример, изазову да се “пробуде у сред ноћи” или да “гледају хорор филм”. Али, како се “игра” наставља а задаци постају све опаснији – попут тражења од играча да се самоповреде или да стоје на ивици високе зграде. Последњи задатак је, наводно, да се убију.

Неwс.цом.ау. наводи да је маску лика створио филмски продуцент за специјалне ефекте Самуел Kанини 2012, али су слике лика отад преузете и настао је Џонатан Галиндо. Kанини је потврдио да нема ништа са узнемирујућим начином на који се маска сада користи. Он је ургирао све који приме поруку са налога који садржи име тог лика да не улазе у то.

Прочитајте још:  Јермен већи Рус од руских издајника (видео)




“Изазов плави кит”

Ова “игра” има много сличности са другим, болесним изазовом који је кружио друштвеним мрежама пре неколико година. У питању је “Изазов плави кит” којем су на мети била деца, која су добијала 50 задатака током 50 дана, а са сваким даном били су све језивији. Баш као и код изазова повезаних са ликом Џонатана Галинда, последњи задатак “Плавог кита” било је самоубиство. Тај изазов је директно повезан са више од 130 самоубистава широм света. Верује се да је овај изазов потекао у Русији 2016, а прошле се проширио на друге земље. “Њујорк пост” наводи да је породица из Тексаса 2017. тврдила да је самоубиство њиховог сина повезано са “Изазовом плави кит”, након што је 15-годишњак пронађен обешен у свом орману са телефоном подупртим ципелом који је преносио његову смрт.

“Изазов Момо”

Али ни то нису једини онлајн изазови који се уназад повезују са смрћу деце. Родитељи су 2018. упозорени на нову онлајн игрицу “Момо” која је била повезана са смрћу 12-годишње девојчице из Буенос Аиреса. Она је пронађена мртва у дворишту своје куће након што се дописивала са ликом званим Момо на “Воцапу”. Након што је прегледала њен телефон, полиција сада испитује 18-годишњу особу коју је девојчица наводно упознала преко интернета.




– Телефон је био хакован да проналази снимке и Воцап четове а сада трагамо за адолесцентом с којим је она разменила те поруке – навела је полиција у саопштењу.

Власти верују да је намера девојчице била да учита снимак на друштвене мреже у оквиру изазова игре “Момо”. Kонтролор игрице који стоји иза налога шаље корисницима насилне слике праћене претњама, уколико играч одбије да прати “наређења”. На самом налогу “Мома” налази се узнемирујућа слика искривљене девојке са исколаченим очима и птичјим ногама. Лик је створила јапанска компанија “Линк фектори”, али његов творац није умешан у узнемирујући изазов.

Прочитајте још:  Најлепши обичаји за Бадњи дан и вече: Овде лежи смисао прославе Божића!



Србија данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *