НОВО ПРАВИЛО: Фирме у управним одборима морају имати хомосексуалце и мањине

1
ЛГБТ (Фото: Depositphotos, marcbruxelle)

То је први закон у САД који диктира расни састав корпоративних одбора.

У те мање заступљене заједнице спадају Афроамериканци, Латиноамериканци, азијски Американци, Индијанци, Хавајци, те становници Аљаске и Пацифичких острва. Компаније могу именовати и директоре који се сматрају хомосексуалцима, лезбејкама, бисексуалцима или трансродним особама.

Закон је мотивисан првобитним законодавством из 2018. које од калифорнијских јавних корпорација захтева да диверзификују све своје мушке одборе.
“Када говоримо о расној правди, говоримо о моћи и потреби за седењем за столом”, рекао је гувернер Њусом ове недеље.

Неке конзервативне групе су се побуниле, али међу политичким актерима није било пуно противника.

Али, корпоративни адвокат Кит Бишоп успротивио се закону рекавши да крши клаузуле о једнакој заштити америчког и калифорнијског устава и трговачку клаузулу америчког устава, пише УСА Тодаy, преноси Индеx.
Мање од два одсто Афроамериканаца су руководиоци у највећим америчким фирмама
Национални протести због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда подстакли су обећања да ће се смањити расне разлике. Ипак, недавна студија дневних новина УСА Тодаy открила је да је тек мање од два одсто Афроамериканаца на позицији руководилаца у 50 највећих државних компанија.

“Нови закон представља велики корак напред за расну праведност”, рекао је један од аутора закона Крис Холден, демократа из Пасадене.

“Иако су неке корпорације већ предводиле борбу против пристрасности, сада ће сви калифорнијски корпоративни одбори боље одражавати разноликост наше државе”, додао је.

За две године, дакле 2022, одбори са четири до девет људи мораће да имају најмање два члана из мање заступљених заједница, а одбори са девет или више људи најмање три таква члана. Компаније које их не буду поштовале могле би се суочити с високим новчаним казнама.Вебтрибуне

1 Коментар

  1. Pa valjda na radna mesta treba da se postavljaju ljudi koji su kvalifikovani za obavljanje tih poslova što nema veze sa seksualnim opredeljenjem, radnom ili verskom pripadnoscu. Ispada da sada moraju da budu izabrani pederi i lezbejke da se ne bi osećali “ ugrozeno“. Jadnici

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.