Министарство одлучило: Зиђин не треба да ради студију утицаја на животну средину за рудник Мајданпек

0
(Фото: Depositphotos/Milovidov)

Министарство заштите животне средине издало је решење у којем каже да није потребно да компанија Србија Зиђин Kопер (Сербиа Зијин Цоппер) изради Студију о процени утицаја на животну средину за допунски рударски пројекат повећања флотације рудника Мајданпек са шест милиона тона на 11 милиона тона.

Оцењује се да овај пројекат не може у значајнијој мери да угрози животну средину, уз поштовање свих прибављених услова, надлежних органа и организација, као и мера заштите животне средине из предметног захтева.

С обзиром на мере које ће се предузети у циљу смањења емисија загађујућих материја и да се налази далеко од насељеног места, не очекује се да ће пројекат имати значајне утицаје на животну средину, пише у решењу министарства.
Међутим, за пројекат одлагања јаловине (опасног отпада) из допунског рудника радиће се студија утицаја на животну средину.

Наводи се и да је носилац пројекта у обавези да испоштује све друге захтеве институција, а нарочито Завода за заштиту природе.

Kако се наводи на сајту министарства, ова одлука донета је после процеса јавног разматрања у којем су мишљења доставили републички Завод за заштиту природе, Друштво младих истраживача из Бора и Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину.

Мишљења су била у вези са локацијом водозахвата из реке Велики Пек, пулпом, односно јаловином која настаје при флотацији (процес одвајања руда), те поступања после затварања јаловишта, емисија прашине и буке и стварања отпада.Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.