ЗАШТО ГОРИ ВОДА ИЗ ЧЕСМЕ КОД ЗРЕЊАНИНА? Снимак запалио целу Србију, ево одговора надлежних (ВИДЕО)

0

Вода која гори „запалила“ је друштвене мреже, али не и одговорне у тамошњем „Водоводу“, где истичу да је то уобичајено за равничарско подручје Баната јер је одвајкада у води из бунара било метана.

– Није ово сензационалан и јединствен случај, дешавало се и раније у Томашевцу, Белом Блату и још неким селима. Метана из земље, једноставно, има у цевима и због тога се праве водоторњеви – кажу стручњаци „Водовода“ незванично, уз опаску да нису овлашћени да се званично оглашавају.

Зрењанинац Здравко Миланков, који је недавно купио кућу у Стајићеву, пробао је, за њега фрапантан и необичан експеримент – да упаљачем запали воду у купатилу. Када му је то пошло за руком, уверио се у истинитост прича које већ извесно време круже селом, да у води из славина тече вода са лако запаљивим састојком – метаном. Тај снимак поделио је на друштвеним мрежама.
– Већ дуго кружи прича у овом селу, одакле је моја девојка и где сам купио кућу, да је вода обогаћена чудном текућином, која има укус гаса, а запаљива је – прича Здравко. – Сад верујем у приче да су се у селу две машине запалиле и да је жена због опекотина, завршила у болници након што је покушала да поправи веш-машину. Варница је дошла у контакт са водом и запалила се. Мало сам уплашен и зато сам одлучио да снимак поделим.

Мештани Стајићева користе воду за пиће и досад није било проблема. Никаквих званичних забрана коришћења воде за пиће није било. Састав земљишта јужно од Зрењанина је такав да у себи садржи већи број различитих гасова, међу којима је и метан, који је запаљив. Када га има у већим количинама, може изазвати и експлозију, што се раније и дешавало на овом подручју, а сада их како тврде у „Водоводу“, нема.

Проблем присуства метана, кажу у саопштењу ЈКП „Водовод и канализација“, постоји од када и систем водоснабдевања у насељеним местима јужно од Зрењанина. Објашњавају да се овај проблем решава изградњом водоторња или приземног резервоара, а када се метан нађе у води, потребно је редовно ветрити просторије, јер је овај гас лакши од ваздуха.Б.Грујић / Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.