Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

1

Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по други пут осуђен на 11 месеци кућног затвора због изазивања несреће у којој је погинула Андреа Бојанић (17), трајао је безмало седам и по година, а коначну тачку ставиће Апелациони суд након жалбеног постука. Ово суђење све време пратиле су бројне контроверзе и готово бизарне ситуације, због чега је јавност имала утисак да се поступак упорно опструира.

Митровић је данас осуђен у поновљеном првостепеном поступку, након што је претходну пресуду укинуо Апелациони суд и наложио да се суђење понови.

Син власника Пинк империје, ухапшен је у јулу 2013. након што се у пратњи оца и адвоката предао полицији, неколико сати након несреће. Истрагу је најпре водио судија Вишег суда, а Митровић је у притвору провео три месеца. Он се од почетка бранио тврдњама да је девојка прелазила улицу на црвено светло у тренутку када је налетео на њу, а на питање зашто се није зауставио, већ побегао, Митровић је казао да је то урадио због страха.
Убрзо је покренута маратонска истрага која се окончала тек следеће године. Иако је најпре Више тужилаштво подигло оптужницу, предмет је убрзо спуштен на поступање у Основно, јер је утврђено да Митровић није починио дело с предумишљајем, односно да није прошао кроз црвено светло на семафору, што су тврдили вештаци. То је значило да је Митровић оптужен за блаже дело, односно да му је претила мања казна, што је у јавности готово одмах оцењено као опструкција поступка.

Суђење је тако отпочело тек у октобру 2015, пуне две године након несреће, а обележила су га бројна одлагала, најчешће због изостанака сведока, вештака, али и промена поступајућих тужилаца. Такође је забележен и вишемесечни прекид одржавања главних претреса, у тренутку када је поступајућа судија наложила да се дотад сва одрађена вештачења, обаве поново због бројних нелогичних резултата и ставова вештака.
Вероватно најконтроверзнији тренутак овог суђења било је саслушање медицинског вештака, данас покојног Бранимира Александрића. Осим што су се за његово име често везивала сумњива вештачења у још сумњивијим случајевима (убиство гардсита у Топчидеру, убиство новинарке Даде Вујасиновић), његов “наступ” на суђењу Митровићу у октобру 2015, оставио је без текста све присутне у судници. Наиме, тадашња поступајућа заменица тужиоца Милена Божовић оптужила је Алекснадрића да је измислио повреде Андрее Бојанић, на основу којих је утврђен узрок несреће, као и брзина кретања Митровићевог џипа.

“Тих повреда нема у обдукционом записнику, а на основу њих је одрађено комплетно медицинско и саобраћајно вештачење. Оно што је у његовом налазу потколеница – у обдукционом записнику је подлактица. И на фотографијама се види да повреда које Александрић наводи Андреа није задобила. Стога, налаз је ништаван, а интегритет вештака је доведен у сумњу. Такође, суд је наредбом за вештачење као председника комисије одабрао Александрића и дао му право да сам одабере тим, односно још два вештака саобраћајне струке – рекла је тада пред судом Божовићева, а њена одлучност да не дозволи да овако нешто прође неопажено, позитивно је изненадио целокупну јавност.

Упркос томе што је Александрић покушао да се оправда тврдњама да му име Александар Митровић не значи ништа, као и да је њему самом невероватно да је начионио такву грешку, овај скандал покренуо је лавину спекулација и нагађања у јавности.

Наредне године, на једном претресу уследио је нови скандал, на који иста заменица тужиоца, ни овај пут, није остала нема. Наиме, Божовић је оптужила једну сведокињу одбране да лаже и затражила од суда да састави записник о њеном сведочењу како би се против ње повео поступак због давања лажног исказа. Сведокиња је тврдила да је са прозора свог стана видела тренутак пре несреће, односно групу људи која стоји на разделном острву, изузев девојке у белом која је кренула да прелази улицу на црвено светло. Тужитељка је рекла да је сведокиња ухваћена у очигледној лажи, с обзиром на то да Андреа у време смрти није била у белом, нити је на разделном острву било других пешака, што је потврђено материјланим доказима. Божовићева међутим, није дочекала првостепени епилог овог суђења јер је убрзо након овог догађаја у судници, унапређена у заменицу Вишег тужиоца. Након ње, оптужницу је заступало још двоје њених колега.Велику прашину подигао је и Саво Бојанић, отац страдале девојке, који је гостујући на ТВ Пинк тврдио да је смрт његове ћерке политички злоупотребљена, као и да се у поступку суди оцу уместо сину.

– Мој циљ је, то сам и Жељку рекао, људи који су са мном у контакту знају, да дођемо до истине, да то буде нормалан судски поступак и да се суди грађанину Александру Митровићу. Ја Жељку Митровићу овде не судим. Случај је злоупотребљаван, на почетку умерено, постојали су ти политички дуализми у којима су, ако би се случај споменуо, врло брзо, сат или два након тога, стизала извињења што се случај, трагедија и име моје ћерке спомињу. Био сам затечен том информацијом да сам ја био учесник протеста, да ја треба да говорим на том протесту – казао је тада Бојанић.Нова.рс

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.