У Београду највише новозаражених, Кризни штаб разматра мере у борби против коронавируса

0

Коронавирус (Фото: Риа)

Од почетка епидемије у Србији су коронавирусом заражене 34.072 особе, а 757 је преминуло. Тестирана су укупно 1.166.882 узорка.

Јанковић: Клинички центар “Ниш” спреман за трећи талас

Радмило Јанковић, помоћник директора Клиничког центра “Ниш” наводи да је у тој установи тренутно хоспитализовано 30 пацијената, а да се шест пацијената налази у јединици интезивне неге, од којих је троје на инвазивној механичкој вентилацији.

“Ситуација је стабилна уколико бисмо је упоредили са са неким тренутцима које смо имали ранијих месеци. Међутим, очигледно је да ситуација почиње да се компликује. Јуче смо имали двоцифрен број прегледа. Повећава нам се и пријем пацијената из Ниша”, наводи др Јанковић.

Додаје да од јуче у пуном капацитету ради Инфективна клиника и Стационар Интезивне неге.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Два пацијента смо већ примили у Стационар на Инфективној клиници која је сада потпуно спремна”, наводи помоћник директора Клиничког центра “Ниш”.




Додаје да трећи талас очекују потпуно спремни.

“Имамо 160 одвојених кисеоничних места која су потпуно спремна за пријем ковид пацијената без икаквог ремећења рада Клиничког центра. Ти капацитети те првенствено бити на Инфективној клиници која сада има капацитет од 52 места у Стационару и Интезивној нези и још отприлике 120 места у новој згради Клиничког центра. Потпуно смо спремни за трећи талас”, објашњава др Јанковић.

Додаје да ће се чути са директорима болница у Врању, Лесковцу, Пирот, Зајачару које су биле ковид болнице да види каква је ситуација тамо.

“Било би добро да се систем који је добро функционисао у јулу и августу настави, да они примају лакше пацијенте како би Клиничком центру ‘Ниш’ дали могућност да се усредсреди на лечење најтежих пацијената”, закључио је др Јанковић.

Прочитајте још:  БИЛ ГЕЈТС ИЗНЕО ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Чекају нас две катастрофе које су велика претња човечанству

Радојичић: Могуће строже мере у наредном периоду

Градоначелник Београда Зоран Радојичић најавио је могућност увођења строжих мера у сузбијању епидемије коронавируса у наредном периоду, те да ће оне у граду зависити од одлука Републичког кризног штаба.




“Данас заседа Републички штаб, а ми у Београду ћемо поштовати све донете одлуке и у складу с њима ћемо се понашати. Евентуално погоршање епидемиолошке ситуације изискује већу пажњу и одговорније поступање”, казао је Радојичић у укључењу за ТВ Прва из Женеве, где је боравио на Форуму градоначелника.

У 11 сати седница Кризног штаба

За 11 сати заказана је седница Кризног штаба за борбу против коронавируса.

Разговараће се о ситуацији у Београду и повећању броја оболелих, о спортским манифестацијама, о предстојећем трећем таласу епидемије коронавируса, као и о томе да ли ће бити попуштања или пооштравања мера.

На респираторима 19 пацијента

Према последњим информацијама, у Србији је хоспитализовано 286 особа, а на респиратору је 19 пацијената.
Према последњем пресеку, у Србији је у последња 24 сата од последица ковида-19 преминуо један пацијент, а заражено је још 120 особа. У Београду је 57 новозаражених.




У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, коронавирус је потврђен код 36 корисника и 11 запослених, саопштило је Министарство за рад и запошљавање.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да ће на састанку Кризног штаба главна тема бити епидемиолошка ситуација, првенствено на територији Београда.

Национални саветник за здравље Драгослав Поповић рекао је за РТС да нам маска помаже да се одбранимо од вируса, али и да заштитимо друге ако смо потенцијални носиоци вируса.

Прочитајте још:  Зашто су Шолцове антируске изјаве у Србији позив на буђење Украјине

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек апеловао је на све институције у Новом Пазару да буду у приправности јер корона “неприметно” долази у тај град, као и да се пацијенти са симптомима који указују на коронавирус правовремено јаве у ковид амбуланте.

Влада Северне Македоније одлучила је да од 12. октобра дозволи улазак без негативног пи-си-ар теста за грађане Републике Србије.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *