ВУЧИЋ: Породиље у Србији имају већа права него у Немачкој

2

Вучић (Фото: Председништво)

Породиљска права су код нас већа, израженија и боља него у Немачкој. Тамо после три месеца или шест месеци морате на посао, овде можете и две године да не идете на посао, рекао је Александар Вучић, 10. августа 2016. године, у Скупштини Србије.

Коментаришући популациону политику у Немачкој, њему омиљеној земљи за поређење, Вучић је рекао да су код нас породиљска права већа, и да Немице морају да се врате на посао после три или шест месеци после порођаја.

Међутим, Немице не да не морају да се врате на посао после три месеца, него могу да чувају дете целе три године. Плаћено им је само првих годину дана, али им се законом гарантује радно место у истом рангу.




У Немачкој мајка има право на обавезних шест недеља боловања пре порођаја и осам недеља после, и то је време током којег прима пуну плату. Након тога мајка, ако жели, може да се врати на посао. Ако не жели, има право на родитељско одсуство. Немачке власти су у циљу да приближе породицу и каријеру, омогућиле родитељско одсуство и за мајке и очеве од 14 месеци током којих примају две трећине зараде. Ових 14 месеци родитељи могу да поделе, или да само један користи пун период одсуства. Родитељски додатак може износити најмање 300 евра, а највише 1.800 евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре годину дана немачке власти су увеле и програм “Плус” који додатно финансијски стимулише мајке које би да раде непуно радно време пре истека годину дана, а још више се стимулишу и отац и мајка који су спремни истовремено да раде краће радно време. На пример, након осам месеци од порођаја мајка и отац почну да раде скраћено, он пре подне она поподне. Добијају плату од послодавца која им следује, али и стимуланс од државе који отприлике износи једну трећину нето зараде. Ако притом имају и старије дете, добијају додатни бонус.

Прочитајте још:  РТ: Неонацизам на хрватски начин: Дечија фабрика смрти




Још један могући сценарио родитељског одсуства је да по истеку плаћених годину дана, Немице могу да одсуствују са посла још две године. Подвлачимо, тај период није плаћен, али послодавац не може да их отпусти и дужан је да им понуди радно место у истом рангу. Ово право се може искористити до осме дететове године, дакле године одсуства се могу прерасподелити. Уколико мајка ипак почне да ради након годину дана, може да се одлучи за непуно радо време.

Родитељи у Србији имају право на родитељски додатак који за прво дете изности 38.000 динара који се исплаћују једнократно. За друго дете, родитељи у Србији добијају 148.000 или 6.192,75 динара месечно током две године. За треће дете вам следује 267.000 динара који се такође исплаћују две године или 11.146,44 динара сваког месеца. У Немачкој за прво и друго дете добијате 190 евра месечно до његове 18. године или 25. ако се школује. За свако следеће дете добија се више (за треће 196, а четврто 221 евро).



Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ВУЧИЋ: Породиље у Србији имају већа права него у Немачкој

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *