Русија ће померити ток реке да спаси хришћанску светињу

2
(Фото: Pixabay )

Како би спасили древну Зругску цркву Успења Пресвете Богородице у Северној Осетији, једну од најстаријих хришћанских споменика на територији Русије, специјалисти планирају да помере ток реке, саопштила је Патријархија.ру.

Зругски храм се сматра јединственим спомеником архитектуре и историје, а на његовим зидовима сачувани су остаци фресака, који датирају из 12. века. Специјални, свештеници и посленици трудили су се да спрече уништење храма, смештеног у тешко доступној клисури на надморској висини преко две хиљаде метара. Рукавац реке Зругдон, која протиче кроз клисуру, током година се померао и почео да подрива подножје брда, на чијем врху стоји грађевина, услед чега су се њена два зида и кров већ срушили у реку.
Храм је укључен у федерални програм за очување објеката културне баштине, а радови на његовом обнављању већ су у пуном јеку. У складу са пројектом, специјалисти ће померити ток реке како би спасили храм.

„Тренутно се на објекту ради на учвршћивању леве обале реке, затим ће исто бити учињено са десном обалом“, рекао је заменик министра грађевине и архитектуре Републике Северне Осетије-Аланије Константин Моргојев.

Затим је, према његовим речима, планирана изградња хидрауличне конструкције која ће послужити за успоравање тока реке Зругдон. Очекује се да ће радови бити завршени до краја 2021. године.

Обнављање изгубљеног облика грађевине планирано је за наредну годину, при чему ће се рестаурирани део разликовати од древних зидова по текстури камена и изгледу, што је предуслов за научну рестаурацију.Спутњик

2 Коментара

  1. Pa zar nece da prave akumulaciono jezero, da pozure da ispune svetske standarde, da se priključe EU standardima, da prave puno struje, da napreduju malo?

    Eto u Srbiji toič napravili veeliku branu, doduše jes bila neka crkva, al stara, a i pravoslavna pa nije strašno, ima puno takvih. Eto ktitor Gašić baš skoro ozidao jednu, i to novu novcatu.

    Hm, baš su retrogradni. Neznam šta narod vidi lepo u tome. Sigurno su u manjini.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.